Öğretmene şiddete 7 yıl hapis

Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına göre, öğretmenlere şiddet uygulayan ve tehdit edenlere verilecek cezalar büyük oranda artacak.

Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına göre, öğretmenlere karşı iş- lenen suçların cezası yarı oranda artırılacak. Kasten yaralama suçu- nda 6 yıl 9 ay, nitelikli hallerde ise 9 yıla kadar hapis cezası istenecek.

Öğretmenlere karşı uygulanan şiddetin cezasını artırmaya yönelik maddelerin de yer aldığı Öğretmenlik Mesleği ve Milli Eğitim Akademisi Kanunu taslağı üzerinde TBMM'de yapılan çalışmalarda sona gelindi. Hazırlanan taslağa göre, öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda verilecek cezalar yarı oranda artacak.

HAKARET EDENE 3 YIL

TRT Haber'in haberine göre; kasten yaralama suçunda ceza 2 yıl 3 aydan, 6 yıl 9 aya kadar olarak uygulanacak. Tehdit suçunda 9 aydan 3 yıla kadar, nitelikli hallerde 3 yıldan 7 yıl 6 aya kadar, hakaret suçunda ise 1 yıldan 3 yıla kadar ceza verilebilecek. Görevi yaptırmamak için direnme suçları 9 aydan 4 yıl 6 aya kadar, nitelikli hallerde ise 1 yıl 4 aydan 9 yıla kadar hapis ile karşılaşacak.

ADAY ÖĞRETMENE EĞİTİM

Akademi taslağına göre; adayların teorik derslerden geçme notu 60, uygulamaları derslerde ise başarı notu 70 olarak belirlenecek. Teorik ve uygulamalı derslerin ortalaması atamaya esas olacak. Bir dönemde mazeretsiz 6 gün eğitime katılmayanın ilişiği kesilecek. Yasadışı örgüt faaliyetlerine katılmak, uyuşturucu kullanmak ve temin etmek Milli Eğitim Akademisi'nden kesin çıkarılma sebebi olacak. Aday öğretmenlere 30 bin ek göstergenin memur aylık katsayısı ile çarpımı kadar maaş verilecek. Kanun yürürlüğe girene kadar aday öğretmenler hizmet içi eğitim alacak.

ÖĞRENCİSİ KATLETMİŞTİ

Son iki ayda öğretmene karşı yönelik şiddet olaylarında bir öğretmen hayatını kaybetti. İşte o olaylar:

23 Nisan: Esenler'de 23 Nisan gösterileri sırasında öğretmen Ozan K. veli Mehmet Ş. tarafından darp edildi. Darp raporunu aldıktan sonra Esenler Polis Merkezi'ne götürülen öğretmen şikayetçi olmaktan vazgeçti.

26 Nisan: Sarıyer'de öğretmen Necla Ö., uyardığı öğrencinin babası Ali Ç. tarafından okulda şiddete uğradı. Veli Ali Ç., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

7 Mayıs: İstanbul Eyüpsultan'da özel bir okulda müdür olarak görev yapan İbrahim Oktugan, 5 ay önce okuldan atılan 17 yaşındaki eski Iraklı öğrencisi tarafından makam odasında silahla vurularak öldürüldü.

28 Mayıs: Kocaeli'nin Darıca ilçesinde bir ilkokula gelen veli M.A. ile iki yakını, çocuğunun arkadaşları tarafından dövüldüğü gerekçesiyle öğretmenler B.L. ve M.D.'ye saldırdı. Şikayet üzerine 3 kişi gözaltına alındı.

31 Mayıs: Kırıkkale'de Kale Şehit Ferhat Bozkurt İlkokulu'nda görevli sınıf öğretmeni M.K. okulda tartıştığı veli Y.Ç. tarafından darp edildi. Öğretmen, çenesine aldığı yumruk darbesiyle yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Veli de gözaltına alındı.