Öğretmene de telefon yasak

Milli Eğitim Bakanı Tekin, “Ekim sonunda öğretmen alım takvimimizi, branş bazlı ilan edip bahar eğitim öğretim yılı başlarken yeni arkadaşları ailemize dahil etmeyi planlıyoruz” dedi. Tekin, öğrenci ve öğretmenlere derste cep telefonu kullanımının yasaklandığını belirtti.

Akşam

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 11 Eylül'de başlayacak olan yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde gündeme ilişkin açıklamalarını AA Editör Masası'na yaptı. Tekin, Türkiye'de 74 bin eğitim-öğretim kurumu ve 878 bin derslik bulunduğuna dikkati çekerek, toplamda 1 milyon 159 bin 124 mesai arkadaşları olduğunu kaydetti. Bu kurumlarda yaklaşık 100 bin idarecileri olduğunu da belirten Tekin, "Gerçekten çok büyük bir camia. Biz şöyle bir mantıkla hareket ettik. Dedik ki 'Yani madem bu kadar büyük bir ekibiz, bunun dezavantajlarını değil, avantajlarını görmemiz gerekiyor. Yaz aylarında da biz arkadaşlarımızla bir istişare süreci başlatalım' dedik. Yaklaşık 10 bin civarında öğretmen arkadaşımızla buluştuk, bir araya geldik" dedi. Her ayın ilk cumartesi günü öğretmenlerle, "Öğretmenler Odası Buluşmaları" gerçekleştirdiklerini anımsatan Tekin, mevzuatta bazı değişiklikler yaptıklarını da belirterek şöyle konuştu:

OKULLAR BAKIMDA: "Bu yıl devlet okullarında 5 bin 624 yeni dersliği daha hizmete aldık. Deprem bölgesi dışında 7 bin 530 derslikte güçlendirme, 66 bin derslikte de onarım çalışması yaptık. Türkiye genelinde 79 bin 475 dersliği bakımdan geçirdik."

ÖZEL OKULLAR: "En önemli problemlerden biri özel okul ücretleriydi. İlk olarak Özel okullara dair yönetmelik değişikliği yaptık. Biz de özel okul ücretleriyle ilgili TEFE-TÜFE oranına göre artış yaparak, servis ve yemek ücretlerinden kamuoyunu rahatsız edecek artışlar yapmamalarının garantisini aldık."

FİZİKSEL AKTİVİTE: "81 il valiliğine genelge gönderdik. Kamuoyunda hemen hemen herkesin şikayetçi olduğu başta obezite, yani çocuklarımızın ve gençlerimizin hareketsizliğini gündemimize alarak valiliklerimize, il müdürlüklerimizden çocuklarımıza sabah ders başlamadan önce kendi imkanları ölçüsünde bir fiziksel aktivite organizasyonu yapmalarını istedik."

OKULLARA OYUN ALANI: "Asosyal, elektronik ortamda dijital dostluklar dışında başka dostu olmayan çocuklarımız, ders başladığında belki arkadaşlarıyla paylaşımda bulunmuyor. Teneffüste de herkes kendi bilgisayarından veya kendi laptopundan, tabletinden başka tür etkinlikler içerisine girdiğinde belki 3-5 kelime konuşmadan arkadaşlarıyla günü tamamlayan öğrencilerimiz olacaktı. Bunun da önüne geçmek istiyoruz. Atıl durumdaki tüm okul bahçelerine oyun ve spor alanı kurduk. Çocuklarımız eğitim öğretim sürecinin dışında sosyal etkinlikler içerisinde de bulunsunlar."

KAYITTA BAĞIŞ VE ÜCRET: "Okullarda zorunlu bağış adı altında kayıt ücreti alınması gibi bir usul asla yok, mevzuatımızın hiçbir yerinde yok. Ne kayıt ücreti var ne de bağış zorunluluğu var. Bu konuda velileri zorlayanları hem hukuk hem de sözlü olarak uyarıyoruz zaten."

TELEFON YASAĞI: "Okul müdürlerimiz gerekli tedbirleri aldılar. Derse girmeden çocuklarımız cep telefonlarını teslim edecekler. Aynı şekilde öğretmen arkadaşlarımızdan da rica ettik, sınıflarda cep telefonuyla zaman geçirerek çocuklara kötü örnek olmamaları konusunda."

SINIF TEKRARI VE DEVAMSIZLIK: "Biz öğretmenler odasındaki arkadaşlarımızın 'Ben sınıftaki otoritemi nasıl kuracağım. Bu çocuğa karşı bir yaptırımım yok. Ben sınavımda başarısız olsa dahi geçecek bir öğrenciyi nasıl eğitim öğretim sürecine adapte edebilirim...' kaygısını gördük. Bunlar hep birbirlerini tetikleyen şeyler. Bir yerde bununla ilgili bir tedbir almak gerekiyor. Bu konuda kesin kararlıyız. Okul devamları, sınıf tekrarı konusunda ısrarcıyız. Bunun süreci sekteye uğratan sorunlardan bir tanesi olduğunu düşünüyoruz. Yönetmeliğimiz yayın sürecinde."

BRANŞ ATAMALARI EKİMDE HAZIRLANACAK

MİLLİ Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Ekim sonu itibarıyla branş bazlı olarak kaç kişi alınacağını ilan edip, şubat ayı yani yeni bahar eğitim öğretim yılı başlarken yeni öğretmen arkadaşlarımızı ailemize dahil etmiş olmayı planlıyoruz" diyerek şunları kaydetti: "Şu anda 68 bin öğretmen ihtiyacımız var. Yaklaşık ama bu rakam. Başka parametrelerle birlikte öğretmen ihtiyaç rakamımızı sürekli güncelliyoruz. Çünkü sürekli müfredat güncellemesi yapıldığı için biz de okullarımızdaki devam, kayıt ve benzeri rakamlar üzerinden sürekli güncelleme yaptığımız için öğretmen ihtiyacımız güncelleniyor."

BAHARDA GÖREVDELER

"Sayı söyleyemem ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim bahar yarı yılının başında yeni atanan bir grup öğretmen arkadaşımızla eğitim öğretim sürecine başlayacağız. Bunun anlamı şudur; ekim sonu itibarıyla branş bazlı olarak kaç kişi alınacağını ilan edip, şubat ayı yani yeni bahar eğitim öğretim yılı başlarken yeni öğretmen arkadaşlarımızı ailemize dahil etmiş olmayı planlıyoruz. İngilizce öğretmenliğinde, sınıf öğretmenliğinde kaç tane ihtiyacımız var, bize tahsis edilen kadro sayısı kaçsa onu aritmetik olarak bunlara eşit dağıtıyoruz ve tablo kendiliğinden ortaya çıkmış oluyor. Orada herhangi bir ihtiyacı önceleyip bir başka ihtiyacı ikinci plana atmıyoruz. Otomatik olarak hesap ettiğimiz bir rakam. Tahmin ediyorum ekim içerisinde de bu konuyla ilgili takvimimizi branş dağılımlı olarak kamuoyuyla paylaşmış oluruz."

DEPREM BÖLGESİNE 11 BİN KONTEYNER

Bakan Tekin, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden etkilenen bölgelerdeki okullarda görevli öğretmenlerin barınma ihtiyacı hakkında da konuştu. Tekin, deprem bölgesinde İçişleri Bakanlığı ve AFAD koordinesinde öğretmenlerin konaklaması için 11 bin konteyner tahsis ettiklerini bildirdi. Tekin, "Deprem bölgesinde güçlendirme ve onarım çalışmaları yaptığımız okullar oldu, 48 bin dersliği elden geçirip eğitim öğretime hazır hale getirdik. Okullar açıldıktan sonra zorunlu telafi programları uygulanacak. Deprem bölgesindeki eğitim öğretim süreci sağlıklı bir şekilde başlayacak. Eski mevzuata göre, belediye sınırları içerisinde taşıma yapılmıyordu ama şimdi nerede olursa olsun öğrencilerimizi kayıt ettiğimiz okullara taşımayı taahhüt etmiş oluyoruz. İl müdürlüklerimiz bununla ilgili taşıma süreçlerini başlattılar. Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı kapsamında deprem bölgesindeki iller için toplam 30 bin ilave kontenjan sağlandı" dedi.

'AÇIK LİSE'DE FETÖ TEHLİKESİ

"Açık lisede okuyanların merdiven altı, denetimsiz, izinsiz ve içeriği konusunda çocuklara belki de hiçbir faydası olmayan kurslara devam ettiği yönünde bilgi edindik. Ayrıca buradaki yoğunluk korkutucu boyutta. Merdiven altı kurslar, FETÖ'den dolayı ilişiği kesilen kişilerin yönettiği bir sektör haline geldi."

KURSLARA QR KOD

"Yeni dönemde gerekli tedbirleri alacağız. Velilerimiz, bakanlığımıza bağlı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü bünyesinde izinli ve müfredatı onaylı olan özel öğretim kurslarına çocuklarını kaydetsinler. Bütün özel öğretim kurumlarında QR kodla kimlik tanımlaması yaptık. Velilerimiz bu kodları okutarak bu kurumların izinli olup olmadıklarını rahatlıkla görebilir."

DERS KİTAPLARI SINAV İÇİN YETERLİ

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Başkan Erdoğan'ın talimatıyla 11 Eylül'de çocukların bütün ders kitaplarını masalarının üzerinde bulacağını belirterek, "Bu yıl tahminim 200 milyon civarında ders kitabını çocuklarla paylaşmış olacağız" dedi. Bakan Tekin, "İçerik ve bilimsel olarak baktığımızda bizim ders kitaplarımızın kıyas bile kabul etmeyecek düzeyde, nitelikte olduğunu iddia ediyoruz" dedi. "Lise ve üniversite sınavına ders kitaplarıyla hazırlanan öğrenciler bu sınavları kazanabilirler diyebilir miyiz?" sorusuna Tekin, şu yanıtı verdi: "Kesinlikle bu sınavlarda başarılı olacaklardır. İhtiyaç duydukları konularda da bu kitaplarla müfredatla uyumlu bir biçimde kimseye bir ücret ödemeden EBA'da her sınıf düzeyine göre hazırlanmış bu süreci destekleyecek materyallerimiz var. Başka hiçbir şeye ihtiyaç duymayacaklar."

ÖĞRETMENLER GÜNÜ'NDE HEDİYE ÖNLÜK

Bakan Tekin, öğretmenlerin çok genç olduğunu, %70'den fazlasının 2003'ten sonra sisteme dahil edildiğini belirterek önlük konusuna açıklık getirdi: "Okula gidildiğinde, öğrenci mi, veli mi, öğretmen mi, ayırt edemiyorlar, böyle bir tablo söz konusu. Biz öğretmen arkadaşlarımıza tavsiye kararında bulunduk, zorunluluk yok. 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmen arkadaşlarımıza bakanlık olarak bir önlük hediye etmeyi planlıyoruz."

MÜFREDATIMIZ GÜNCELLENECEK

Bakan Tekin, müfredatı sürekli güncellediklerini belirtti. Seçmeli derslerin diğer akademik derslerin devamı niteliğinde olmasının pedagojik anlamı bulunmadığını vurgulayan Tekin, çocukların, sosyal, kültürel veya kişisel gelişimleri açısından kendilerine fayda verecek başka alanlara yönelmeleri için düzenlemeler yaptıklarını ifade etti.