Öğrencilerin yüzde 10’u sınavla liseye yerleşecek

Bakan Yılmaz: Başvurulara göre sınav yerlerini belirleyeceğiz. Öğrencilerin yüzde 10’u sınavla bir liseye yerleşecek ve yüzde 10’luk dilime yaklaşılmayan yerlerde boşluğu Anadolu liseleriyle doldurduk.

DORUK ÇAKAR / ANKARA

Bu yıl 8’inci sınıfı bitirecek 1 milyon 200 bin öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) açıklanan liselere merkezi sınavla ya da ikametgahlarına göre evlerine yakın okula, tercihlerine göre sınavsız yerleştirilecek. Liselere Geçiş Sınavı 2 Haziran’da gerçekleşecek. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bütün fen ve sosyal bilimler liselerinin LGS kapsamında sınavla öğrenci alacak okullar listesine eklendiğini belirtti. Yılmaz ayrıca, LGS’de adrese dayalı yerleştirmelerde kullanılacak eğitim bölgelerinin de haziran ayında açıklanacağını duyurdu. Yılmaz, eğitim bölgelerinin ise haziran ayında açıklanacağını da belirtti. İşte Bakan Yılmaz’ın açıklamalarından satır başları: 

OKUL YÖNETİCİLERİ REHBER OLACAK 

Evlatlarımızın, öğrencilerimizin hiçbirinin kaygı duymasını gerektirecek hiçbir husus bu ana kadar bakanlığımız tarafından açıklanmadı. Okul yöneticileri bu evlatlarımızın, okul yerleştirmelerinde en büyük rehberleri olacak. Hiçbir farklı değişiklik getirmedik. Nisanın sonunda açıklayacağımızı belirtmiştik sınavla öğrenci alacak okulları. Yerleştirmeyle ilgili kılavuz ise haziran ayında açıklanacak. Hiçbir aksamaya mahal olmayacak.

Öğretmeni cezalandırma yok

 Yapıcı eleştiri olsa başımızın üstüne. Eğitimde iyi noktada olmamızı öğretmenlerimize borçluyuz. Dünyadaki en büyük 10 ekonomiden birinin arasına girmek için eğitimde kaliteyi artırmamız lazım. Verilen eğitimin kalitesi öğretmenin kalitesini aşamaz. Öğretmenlerimizden memnunuz bunu belirteyim. Ancak daha ileriye taşımamız lazım. Burada öğretmeni cezalandırma yok.

Tercih edilen okulda sınava girilecek

Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Onların yaklaşık yüzde 10’u kadarını sınavla öğrenci alan okullara kaydını yapacağız. Kendi okulunda mı girecek? Duyuru yaptık, herkesin tercihine bırakıldı sınava girmek. Ne kadarı tercih edecekleri daha belli değil. 1 milyon 200 bin öğrencimizin hepsi de seçerse, o zaman arkadaşlarımız 1 milyon 200 bin öğrenciyi alacak okulları belirleyecek ve 22 Mayıs’ta öğrencilere, sınava giriş belgesini vereceğiz. Sınava girilecek okullar öğrencilerin tercihine göre belirlenecek.

İmam hatiplerin oranı yüzde 23

 (Zorunlu imam hatip eleştirileri) Diyelim ki biz imam hatipleri koyduk. Hiçbir veli seçmedi, bu liseler boş kalacak. Fen, sosyal bilimler, Anadolu lisesi yüzde 62. Sadece 28 bin öğrenci için sınavla alan okul verildiğinde herkes imam hatip mi oluyor. Gerçekle bağlantısı yok. Yüzde 62 fen, sosyal bilimler, Anadolu lisesine gidiyor. İmam hatibe gidenlerin oranını ise yüzde 23 olarak görüyoruz.

Eğitim bölgeleri açıklanacak

 Eğitim bölgeleri haziran ayında açıklanacak. Köklü okullar, fen ve sosyal bilimleri liseleri yüzde 10 oranını doldurduğu için bu köklü okulları listeye dâhil edemedik. Hiçbir ilde sınavla alan okul yoktur tabiri doğru değildir. Her ilçede olacak diye bir şart yok. Gaye, o ildeki yüzde 10 öğrenciyi sınavla alan öğrenciyi bu sisteme dâhil etmek.

Her 100 liseden 13’ü sınavla alacak 

 Öğrencilere 8.sınıf müfredatından 50 sözel, 40 da sayısal derslerden soru yöneltilecek. Sınav iki bölüm halinde gerçekleşecek. İlk kısımda öğrencilere sözel sorular yöneltilecek ve 75 dakika süre verilecek. Verilen aranın ardından öğrencilere 40 sayısal sorusu yöneltilerek 60 dakika süre verilecek. Söz konusu sınav öğ-

rencilerin fen ve sosyal bilimler liseleri ile proje liseleri ve yoğun talep gören okullara yerleşmesinde kullanılacak. Bakanlığın açıkladığı sınavla öğrenci alacak liselerin listesine göre yurt genelinde bin 369 lise sınavla öğrenci alacak. Bu rakam Türkiye’de bulunan 10 bin 596 lisenin yüzde 13’üne tekabül ediyor. ? 

Fen ve Sosyal’inhepsini aldık

Sınavla öğrenci alacak okulları belirlerken kriterler şuydu: Bir, fen liselerinin hepsini aldık. İki, sosyal bilimler liselerinin hepsini aldık. Eğer fen ve sosyal bilimler lisesi yüzde 10 kriterine yaklaşmışsa bir Anadolu lisesini daha eklemedik. Eğer bu oran yakalanmadıysa Anadolu liseleri de listeye dahil edildi. Buna rağmen yüzde 10’un altında kalan yerler varsa gelen talepler başımızın üstüne. 

Soru sayısı değişmedi

90 soru soracağız demiştik, sayısal ve sözel olacak. Fen ve Türkçe’nin ağırlığı biraz fazla. Din kültürü ve ahlak bilgisi, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil diğerlerinden biraz daha az. Esas aldığımız husus, yüzde 10’u geçmemesi. İstiyoruz ki, bu sınav kaygısı, heyecanının mümkün olduğunca en az sayıda öğrencilere verilmesini istiyoruz. Yarış atı gibi öğrencileri bir sınavdan diğerine koşturuyoruz diyenler şimdi şu okul niye bu kapsama girmedi diyerek okul sayısını artırmak istiyor.