Öğrencilerin yarısı ilk 3 tercihine girdi

ÖSYM, 2.5 milyondan fazla adayın girdiği YKS'de yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Adayların yüzde 27.52'si ilk, yüzde 14.41'i ikinci, yüzde 10.09'u üçüncü tercihine yerleşti.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2021- Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarını dün itibarıyla açıkladı. Adaylar sonuçlara 'sonuc.osym.gov.tr' adresinden ya da ÖSYM AİS mobil uygulamasından ulaştı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, yerleştirme sonuçlarına ilişkin verileri de paylaştı. 2021-YKS'de tercih yapan adayların yüzde 85.80'i hayal ettiği yükseköğretim programlarına kayıt hakkı kazandı.

% 27.52'Sİ İLK TERCİHİNE YERLEŞTİ

Adayların yüzde 52.2'si ilk üç tercihinden birine yerleşti. İlk tercihine yerleşenlerin oranı yüzde 27.52 oldu. Yüzde 14.41'i ikinci tercihine, yüzde 10.9'u da üçüncü tercihine yerleşti. 5 Ağustos'ta başlayan tercih dönemi 20 Ağustos'ta sona ermişti.

PUAN BARAJI TYT'DE 140 AYT'DE 170

2021-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda daha önce tercih yapmamış adaylar için birinci ek tercih dönemi başlayacak. Bu aşamada genel yerleştirmede olduğu gibi Temel Yeterlilik Testi (TYT) için 150, Alan Yeterlilik Testi (AYT) için de 180 baraj puanı geçerli olacak.

BARAJ PUANI DÜŞÜYOR

Boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlar için bu seneye özel 'ikinci ek yerleştirme' de yapılacak. İkinci ek yerleştirmede TYT puanı asgari 140 olan adaylar 2 yıllık ön lisans, AYT puanı en az 170 olan adaylar 4 yıllık

LİSANS PROGRAMLARINI TERCİH EDEBİLECEK.

Ek yerleştirme tercih ücreti 25 TL olacak. Ücret yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacak. Şehit eşi ve çocuğu, gazi, gazi eşi ile çocuklarından ise ücret alınmayacak.

E-KAYIT 4 EYLÜL'DE BAŞLIYOR

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 6-10 Eylül 2021'de, elektronik kayıtlar ise 4-8 Eylül 2021'de yapılabilecek. Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklar.

BOŞ KONTENJANLARI ÖSYM AÇIKLAYACAK

YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla üniversitelerin bölümlerinde tavan ve taban puanlar da ortaya çıkmış oldu. İlgili bölüme en küçük puan ve en büyük puanla yerleşen adayların puanları ÖSYM tarafından duyuruldu. Aynı zamanda yerleştirmelerin tamamlanmasının ardından ek yerleştirmeler için boş kontenjanlar da ortaya çıktı. Boş kontenjan sayısı kazandığı halde kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle artış gösterebilir. Bu nedenle kesinleşmiş boş kontenjan listesi ÖSYM tarafından ilan edilecek.

İKİ EK YERLEŞTİRMEYLE ŞANSINIZ DEVAM EDİYOR

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı: "İlk yerleştirme işlemleri neticesinde herhangi bir programa yerleşemeyen gençlerimizin üzülmemelerini ve bilhassa ümitsizliğe kapılmamalarını tavsiye ederim. Boş kalan kontenjanlar için 'ek yerleştirme' ve devamında bu seneye has yapılmasını kararlaştırdığımız 'ikinci ek yerleştirme' işlemlerinde şansınızın devam ettiğini özellikle hatırlatmak isterim"