OECD ülkeleri hangisi, açılımı ne? OECD nedir?

OECD, 1961 yılından lbir ekonomik kalkınma teşkilatıdır. Uluslararası ekonomi örgütü olan OECD merkezi Fransa'dır. Bakan Berat Albayrak'ın Türkiye'nin OECD ve AB ülkelerinin çok ilerisinde olduğunu açıklamasının ardından konu merak edilir oldu. OECD nedir, açılımı ne?

OECD kelimesinin açılımı merak ediliyor. Bakan Berat Albayrak'ın "Tarımda yıllık ortalama büyüme hızımız da yüzde 2.7 ile OECD ve AB ülkelerinin çok ilerisinde" açıklaması sonrası OECD hakkından detaylı bilgi almak isteyen kişiler bulunuyor. Merkezi Fransa'nın başkenti Paris olarak belirlenen ekonomik kalkınma teşkilatı OECD, 1961 yılından beri faaliyet göstermektedir.

OECD NEDİR?

OECD, açılımı ile İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatıdır. Teşkilatının İngilizce karşılığı The Organısatıon For Economıc Co-Operatıon And Development şeklindedir.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Batı Avrupa ekonomilerinin desteklenmesi ve onarımı amacıyla, Marshall Planı çerçevesinde ABD ve Kanada'nın o dönemde yaptıkları, yaklaşık 12 Milyar Dolar civarında olan mali yardımın dağıtımına yardımcı olmak ve Avrupa ülkeleri arasındaki ticari ödemeleri serbestleştirerek geliştirmek amacıyla 1947-1960 yılları arasında faaliyette bulunan Avrupa Ekonomi İşbirliği Teşkilatı'nın (OEEC) işlevini tamamlaması üzerine, onun yerine ve daha geniş bir görev tanımı çerçevesinde kurulmuştur.

14 Aralık 1960 yılında Paris'te imzalanan "Convention on the Organisation for Economic Co-operation and Development", OECD'nin kurucu Anlaşmasını teşkil etmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti, 2 Ağustos 1961'de OECD Konvansiyonu'nu onaylayarak OECD'ye kurucu üye olarak katılmıştır.

OECD ÜYE ÜLKELERİ HANGİLERİDİR?

A.B.D., Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Kore, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Meksika, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovak, Slovenya, Şili, Türkiye, Yeni Zelanda, Yunanistan.

Bu 36 üye ülkeye ek olarak Avrupa Komisyonu ile birlikte çalışmalar yürütülmektedir.

OECD üyesi olmak üzere davet edilen ülkeler; Kolombiya, Letonya, Litvanya ve Kosta Rika

OECD'NİN AMAÇLARI

OECD Anayasasının 1. Maddesinde şu şekilde tanımlanmaktadır:

  1. Sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek,
  2. İstihdamı arttırmak,
  3. Yaşam standartlarını yükseltmek,
  4. Finansal istikrarı sağlamak ve korumak,
  5. Diğer ülkelerin ekonomik gelişmelerine yardımcı olmak
  6. Uluslararası yükümlülüklere uygun şekilde çok taraflı, ayrımcı olmayan, dünya ticaretinin gelişmesine katkıda bulunmak