ODTÜ araştırma gemisinden korkutan tespit! 'Marmara'nın altı 'jel' olmuş'

ODTÜ araştırma gemisinden korkutan tespit! 'Marmara'nın suyu jel kıvamında' Marmara'da 3 günlük çalışma yürüten Prof. Salihoğlu, “Sadece yüzeyde değil, tüm deniz su kolonunda jelimsi bir yapı hakim. Böylesini ilk kez gördük” dedi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) araştırma gemisi Bilim-2, Marmara Denizi'nde 3 gündür süren 3 deniz salyası (müsilaj) incelemesinin ardından Haydarpaşa'ya döndü. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Salihoğlu, müsilajın tüm denizi kapladığını belirterek, "Bütün deniz su kolonunda da jelimsi bir yapı hakim. Bu derece bir durumla hiç karşılaşmamıştık. Oksijen seviyeleri ciddi bir şekilde azalmış durumda hızla önlem almamız gerekiyor" dedi.

Prof. Salihoğlu evsel, tarımsal ve endüstriyel atıkların arıtılmadan denize verilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

BOĞAZ'DA EN KİRLİ BEŞ NOKTA

Uzmanlar, özellikle Kadıköy, Yenikapı, Üsküdar, Baltalimanı ve Paşabahçe ön arıtma tesislerinde iyileşme yapılması istedi. Atık suların boğazın alt suyuna deşarj verildiğini anlatan Salihoğlu, "Bunların Karadeniz'e gideceği varsayılıyor. Ancak ciddi bir kısmı üst suya karışıyor" dedi.

EYLEM PLANI AÇIKLANIYOR

Marmara Denizi'nde uzun süredir etkili olan müsilaj sorunu, çevrimiçi yapılan çalıştayda ele alınıyor. Dün başlayan çalıştay bugün de sürecek. Toplantıda akademisyenler müsilaj erken uyarı sistemi önerdi. Çalıştaydan çıkacak çözüm önerileri doğrultusunda ise yarın 'Eylem Planı' kamuoyuyla paylaşılacak.

KARIŞ KARIŞ TARANIYOR

Bilim-2 gemisindeki CTD adlı cihazı suya indiriliyor. Cihazdaki klorofil, oksijen, ışık, bulanıklığı gösteren sensörler sayesinde bilgiler bilgisayara aktarılıyor. Sonrasında denizden alınan örnekler gemide ölçülüyor.