Obezitede önce diyet sonra ameliyat

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AKŞAM’a konuştu: Egzersiz uygulamadan ameliyata onay vermeyeceğiz. İsteğe bağlı ameliyat dönemi bitecek.

1

Doruk ÇAKAR 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, obezite tedavilerinde izlenecek yeni stratejiyi anlattı. Bakanlık olarak ameliyat kararından önce hasta bilgilerinin onaylanacağı bir mekanizma geliştirdiklerini belirten Bakan Koca, “Hasta önce obezite merkezlerine başvuracak. Hasta bilgileri, sağlık geçmişi, daha önce uygulanan tedavi ve yaklaşımlar e-nabız sistemi üzerinden Bakanlığımıza gelecek” dedi. Verilerin incelenmesi sonrası ise ilk tercih diyet olacak. Sağlık Bakanı uygulamayı şöyle anlattı: 

Beden kitle indeksi 40’ın üzerinde olan ya da 35’in üzerinde olup diyabet, hipertansiyon gibi rahatsızlıkları bulunan 40-45 yaşlarında ameliyattan fayda görecek hasta grubu var. Ama önce diyet ve egzersiz uygulamalarından geçmelerini isteyeceğiz. Artık obezite ameliyatları sadece isteğe bağlı olmayacak.

Sırada sezaryen var

“SGK, bizim onayamadığımız ameliyatlar için ödeme yapmayacak” diyen Sağlık Bakanı Koca, kısa sürede bu konuda bir genelge yayımlayacaklarını belirtti. Ayrıca sezaryen için de benzer bir uygulamayı hayata geçireceklerini söyledi.  

Hekimlere sertifika

Obezite merkezlerine standartlar getirileceğini de belirten Bakan Koca, “Ameliyatı yapabilecek hekimleri eğitim ve tecrübe esasına göre sertifikalandıracağız. Her hastanede her cerrah bu operasyonları yapamayacak. Kardiyoloji bölümü olmayan hastanede bu ameliyatlar gerçekleştirilemeyecek” dedi.