''O naif adamı asmak vahşetti''

1960 darbecilerinin vahşice katlettiği merhum başbakan Menderes'i tanıyanlar anlattı: Bu vicdanlı adama nasıl kıyıldı. Demokrasi şehidi Menderes ölümünün 60. yılında anılıyor! ‘Bu vicdanlı adama nasıl kıyıldı' Türkiye tarihine ‘demokrasi şehidi' olarak geçen İstiklal madalyası sahibi, siyasetçi ve hukukçu merhum Başbakan Adnan Menderes, ölümünün 60. yılında hüzünle yad ediliyor.

Cumhuriyet tarihinin ilk askeri darbesi 27 Mayıs'ın ardından yapılan yargılamalar sonunda 17 Eylül 1961'de idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes'in ismi, memleketi Aydın'da mahalle, bulvar, cadde, sokak, üniversite, stadyum, lise, birçok ilkokul ve barajda yaşatılıyor. Menderes'in çiftliğinde bahçıvanlık yapan Orhan Demir, "Çok tatlı, güler yüzlü, akıllı hakikaten merhametli, vicdanlı bir adamdı. Kimseyi kırdığını hatırlamam. Asıldığında babam ölmüş gibi hissettim. O köylü, şehirli, amir, memur ayırmazdı. Böyle bir lider... Memlekete her şey getirdi. Bazı iç ve dış mihrakların oyununa gelip de bu adamı yok ettiler, memleketi yüz sene geri götürdüler. 10-20 sene iktidarda kalsaydı neler yapacaktı" dedi. Menderes'in doğup büyüdüğü mahallenin muhtarı Özer Orçan ise şöyle konuştu: "Menderes kendi arazilerini halak ücretsiz verdi. Onun yaptığı işlerle gurur duyuyoruz."

Cumhuriyet tarihine kara bir leke olarak geçen 27 Mayıs askeri darbesinin ardından yapılan yargılamalar sonunda Başbakan Adnan Menderes 60 yıl önce bugün hayatını kaybetti.