Numan Kurtulmuş: İmam hatip Türkiye'nin tarihiyle barışmasının özetidir

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, imam hatip okulları meselesinin, Türkiye'de milletin medeniyetinin değerleriyle buluşma mücadelesinin özeti olduğunu belirtti

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gaziosmanpaşa Belediyesince düzenlenen İstanbul İmam Hatip Okulları İslami İlimler Olimpiyatları Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, bir imam hatipli olarak yaşanılan coşkuya ortak olmaktan büyük kıvanç duyduğunu söyledi.

Törende 203 öğrenciye ödül verileceğini dile getiren Kurtulmuş, "Bugün burada bu cıvıl cıvıl salonda, siz imam hatipli kardeşlerimizin bir araya gelmesi aslında Türkiye'deki son 150 yıllık mücadelenin sonuçlarını, kimin kazandığını gösteren önemli bir şölendir." şeklinde konuştu.

"İmam hatip, Türkiye'nin tarihiyle barışmasının özetidir"

Kurtulmuş, şu anki neslin kendi dönemlerine göre daha şanslı olduğunu dile getirerek, kendilerinin de daha öncekilere göre şanslı olduklarını söyledi.

"Bu memlekette, coğrafyada, İslam dünyasının amiral gemisi olan Türkiye'de, büyük Osmanlı cihan devletinin özeti olan bu ülkede 150 yıldır nice acılar yaşadık." diyen Kurtulmuş, 150 yıldır maalesef birbirinden kopuk iki olumsuz havanın Türkiye'nin önemli yıllarının ortadan kaybolmasına neden olduğunu aktardı.

Numan Kurtulmuş, onlardan birisinin 150 yıldır hakim olan zümrenin zihniyeti olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Onlar, 'Nasılsa biz Batı'nın karşısında yenildik. Eğer bu değerleri bırakırsak, İslami değerlerden, milli kültürümüzden, geleneklerimizden uzaklaşırsak, eteklerimizden çeken bu tarihimizden kurtulursak adam oluruz zannettiler. Ne varsa onu taklit etmeye çalıştılar. Batı'da ne varsa onu taklit ederek, adam olacaklarını zannettiler ama bu taklidin bir faturası vardı. O da geçmişi, inançları, müminleri aşağılamak ve bu memleketin aslını oluşturan, aziz milletin ana direği olan kültürümüzü yok etmek. 150 yıldır maalesef hakim oldular. Yıllarca imam hatiplilere onun için zulmedildi. Diğer tarafta da 'Biz nasılsa yenildik' diyerek, içine kapanan, kendisinden, geçmişinden, geçmişiyle yüzleşmekten korkan, bilimden uzaklaşan, dünyaya küsen geniş bir Anadolu kitlesi vardı. Tam da imam hatip okulları meselesi bu iki ucun arasındaki dengenin kurulmasıdır. İmam hatip okulları meselesi, davası; Türkiye'de milletin medeniyetinin değerleriyle buluşma mücadelesinin özetidir, Türkiye'nin tarihiyle barışmasının özetidir, Türkiye'nin 3 asırdır meydan okumaya, cevap verme arayışının özetidir."

"İmam hatipler Türkiye'nin her yerinde faaliyet gösteriyor"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bir dönem imam hatip okullarının istenmediğini ifade ederek, "Evet onlar istiyorlardı ki, imam hatip okulları olmasın. Çünkü imam hatip okulları olursa dini bütün, milletini, dinini, atasını bilen, geçmişiyle barışık bir nesil yetişir ve tüm bu yaşananları sorgular.' diye endişe ediyorlardı. Onun için baktılar ki önleyemiyorlar, 'Bari imam hatipliler ölü yıkasınlar' dediler." diye konuştu.

İmam hatiplilerin kısıtlı durmasının, toplumsal hayata karışmamasının istendiğini aktaran Kurtulmuş, "İşte tam burada o verilen mücadelenin özeti, bugün çok şükür meyvelerini veriyor. Ben imam hatibe girdikten 1 sene imam hatiplerin orta kısımları kapatıldı. Ondan önce nice zorluklar yaşadık. Sonra 28 Şubat'ı hep beraber yaşadık. Zannediliyordu ki, bu okulların kapısına kıyamete kadar kilit vurulacak. Öyle mi, tam tersi oldu. Dün kapılarında örümcek ağları oluşmaya başlayan imam hatipler, şimdi çok şükür cıvıl cıvıl, şen şekilde Türkiye'nin her yerinde faaliyet gösteriyor, milyonlarca öğrencisi var." değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu'nun birçok yerinde bu tür faaliyetlerin yapıldığını anlatan Kurtulmuş, bu meseleyi milletin kazandığını, tarihine, değerlerine, medeniyetine sahip çıkarak kendi gençliğini yetiştirdiğini söyledi.

Kurtulmuş, artık ilk dönemin bittiğini vurgulayarak, bu anlamda sayısal olarak imam hatip liselerinin çok önemli bir noktaya geldiğini ancak şimdi ikinci safhanın başladığını dile getirdi. AA