Nüfus yoğunluğu nedir, nasıl hesaplanır? Türkiye'nin nüfus yoğunluğu nedir?

Nüfus yoğunluğu nedir, nasıl hesaplanır? merak ediliyor. TÜİK, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları, 2019 bugün açıklandı. Türkiye nüfusu 83 milyon 154 bin 997 kişi oldu. Türkiye'de ikamet eden nüfus, 31 Aralık 2019 tarihi itibarıyla bir önceki yıla göre 1 milyon 151 bin 115 kişi artarak 83 milyon 154 bin 997 kişiye ulaştı. Erkek nüfus 41 milyon 721 bin 136 kişi olurken, kadın nüfus 41 milyon 433 bin 861 kişi oldu. Diğer bir ifadeyle toplam nüfusun %50,2'sini erkekler, %49,8'ini ise kadınlar oluşturdu. TÜİK verilerinde nüfus yoğunluğu bilgilerine de yer verildi. Vatandaşlar nüfus yoğunluğu hakkında araştırma yapmaya başladı.

Nüfus yoğunluğu nedir? sorusu gündemin araştırılan soruları arasında yer aldı. TÜİK nüfus verilerine göre, Türkiye nüfusu 83 milyon 154 bin 997 kişi oldu.  Nüfus yoğunluğu ile ilgil veriler de açıklandı. Türkiye'de kilometrekareye 108 kişi düşerken İstanbul'da 2 bin 987 kişi düştü. Vatandaşlar "Nüfus yoğunluğu"nun ne anlama geldiğini araştırmaya başladı. Nüfus yoğunluğu ile ilgili merak edilenler ve TÜİK verileri haberimizde..

NÜFUS YOĞUNLUĞU NEDİR?

Nüfus yoğunluğu, herhangi bir elle tutulur nesne için kullanılabilir, ancak genelde yaşayan organizmalar için kullanılmaktadır. Nüfus yoğunluğu birim alanda yaşayan organizma sayısı olarak ifade edilir.

NÜFUS YOĞUNLUĞU NASIL HESAPLANIR?

İnsanoğlu için nüfus yoğunluğu birim alanda yaşayan kişi sayısı olarak ifade edilir, hesaplama yapılırken alandaki su bazen hesaba katılır. Bazen bu hesaplama tüm alan için yapılırken, bazen de yalnızca yerleşim yerleri için, yerleşilebilir alanlar için, tarım yapılan ya da tarım yapılabilecek alanlar için hesaplanır.

Genellikle kilometre karede, mil karede ya da hektarda kişi sayısı olarak hesaplanır. Bu rakam basitçe alanda yaşayan birey sayısı alanın yüzölçümüne bölünerek yapılır.

Bu sayı bir ülke için, bir kent için ya da tüm dünya için hesaplanabilir.

TÜRKİYE'NİN NÜFUS YOĞUNLUĞU NEDİR?

Türkiye'de kilometrekareye 108 kişi düşerken İstanbul'da 2 bin 987 kişi düştü.

 
Nüfus yoğunluğu olarak tanımlanan "bir kilometrekareye düşen kişi sayısı", Türkiye genelinde 2018 yılına göre 1 kişi artarak 108 kişiye yükseldi. İstanbul, kilometrekareye düşen 2 bin 987 kişi ile nüfus yoğunluğu en yüksek olan ilimiz oldu. İstanbul'dan sonra 541 kişi ile Kocaeli ve 364 kişi ile İzmir nüfus yoğunluğu en yüksek olan iller oldu.
 
Diğer yandan nüfus yoğunluğu en az olan il ise bir önceki yılda olduğu gibi, kilometrekareye düşen 11 kişi ile Tunceli oldu. Tunceli'yi 20 kişi ile Ardahan ve Erzincan illeri izledi.
 
Yüz ölçümü büyüklüğünde ilk sırada yer alan Konya'nın nüfus yoğunluğu 57, en küçük yüz ölçümüne sahip Yalova'nın nüfus yoğunluğu ise 320 olarak gerçekleşti.