Normalleşme aşıyla olacak

Vakalardaki düşüş, kısıtlamaların gevşetilmesine yönelik beklentileri artırdı. Ancak uzmanlar, “Rehavete kapılamayız, aşı sürecinin tamamlanmasını beklemeliyiz” uyarısı yapıyor. Normalleşme aşıyla olacak.

BÜLENT ŞANLIKAN-SONER KAN

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara “Hayatımızın normale dönmesi sürecinde ve kısıtlamaların ortadan kalkışında en önemli kriter vakaların düşmesi. Ayrıca toplum ne denli kurallara uyuyor buna da bakmak lazım. Aşı bizim için çok büyük bir avantaj ve güç. Araştırmaların vermiş olduğu bilgilerde, aşı olan kişilerin korunma oranlarının yüksek olduğunu ve ciddi yan etki göstermediği bildiriliyor.” dedi.  Uzmanlar "Normalleşme aşıyla olacak" görüşünde birleşti.

DÜŞÜŞ BÜYÜK AVANTAJ

“Vakaların azalıyor olması büyük avantaj. Vatandaşların tedbirlere uyumu da kontrollü hayata dönüşte büyük katkı sağlayacak. Riski yüksek olan kişilerin aşılanma oranı da bu sürecin altın anahtarlarından biri. Örneğin bir iş yeri açıldığında içeride bulunan kişi sayısı ve kapalı ortamda bulunma süreleri de önem taşıyacak.”

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: “Vaka ve hasta sayısı belli bir düzeyin altına gelirse ekonomik anlamda çalışmak zorunda kalan insanlarımız başta olmak üzere toplumun diğer kesimleriyle birlikte kontrollü normalleşme süreci gündeme gelebilir.”

ÇALIŞANLA AYNI KEFEDE DEĞİL

“Ancak bunu konuşmak için erken. Toplumsal bağışıklık oranlarının yüzde 65-70 arasında olması halinde tabii ki bir değerlendirme yapılır. Sosyal olarak gezmeye çıkan vatandaşlarımız daha dikkatli ve özenli olmalı. Bu insanları evine ekmek götürmek ve çalışmak zorunda kalan insanlarla aynı kefeye koyamayız. Dışarıya çıkma zorunluluğu olmayan kişilerin ekonomik alanda faaliyet gösteren kesimlere de bir şekilde zarar verdiğini söyleyebiliriz. Zorunda olmayanların dışarıya çıkmaması önümüzü daha rahat görmemizi sağlayacak.”

DÜNYAYA DA BAKMAK LAZIM

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel: “Sosyal hayattaki işyerlerinin açılması için Türkiye genelindeki günlük vakaların belirli bir rakamın altına düşmesi lazım. Tabii, dünyaya da bakmalıyız. Çünkü ülkeler arasındaki seyahatler devam ediyor. Özellikle son dönemdeki vaka sayılarındaki düşüş, okul, kafe ve restoran gibi yerlerin yeniden açılması yönünde umut veriyor. Alınan tedbir ve kısıtlamalar bu düşüşte önemli bir misyon üstlendi. Bu düşüş sürerse kademeli olarak bu tür yerler açılabilir.”