1
Kocias, ana muhalefet partisinin çağrısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin parlamento dış ilişkiler ve savunma komitesine bilgi verdi.
Ziyaretin bir "fiyasko" olduğuna ilişkin eleştirilere yanıt veren Kocias, "Hükümetler arası ve istikşafi görüşmeler dahil olmak üzere tüm diyalog kanallarının üç ay içerisinde oluşturulması yönünde anlaşma sağladık. Bu bir yeniden başlangıçtır." ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın Lozan Anlaşması'nın güncellenmesine ilişkin açıklamalarına değinen Kocias, Erdoğan'ın Lozan'ı sorgulayan eski duruşunun Lozan'ın güncellenmesine evrildiğini savunarak, bunun ise Yunanistan'a ilişkin değil Türkiye'nin doğu sınırlarına ilişkin bir görüş olduğunu ileri sürdü.
İlk defa bir Türkiye Cumhurbaşkanı'nın, Yunanistan'ın topraklarında bir iddiası olmadığını kaydettiğini belirten Kocias, "Müslüman azınlığın içinde Pomak ve Romanların bulunduğunu da tanıdı. Bu, onlar tarafından daha önce gerçekleşmemiş bir kabuldür." değerlendirmesinde bulundu.
Dış ilişkilerde diyalog ve müzakereden çekinmemeleri gerektiğini vurgulayan Kocias, "Türk-Yunan ilişkilerini görüşmek, iki devletin barışçıl şekilde birlikte var olmasını inşa etmek istiyorsanız, bugün iktidarın merkezi Erdoğan'dır. Başka biriyle konuşsanız bile sözünü yerine getirmez." şeklinde konuştu.
Kocias, muhalefete yüklenerek, "Altın Şafak'ın duruşu ve PASOK'un pozisyonu aşırı milliyetçiliği körükleyen tipik aşırıcı tavırlar. Bu, dış politikanın bir saldırganlık içinde, birlikte var olma ve uzlaşmayı reddeden ve ülkenin uluslararası mecrada yükselmesine engel olan bir tutumdur." dedi.
Ziyaretin ardından güvenlik ve istikrar konularında ilerleme kaydedildiğini dile getiren Kocias, "Bir ziyaret, tüm sorunları çözmez ama ileriye dönük adımlar attık." diye konuştu. AA