Nettie Stevens doodle oldu

Google 7 Temmuz 2016 perşembe günü, modern genetiğin kurucularından bilim kadını Nettie Stevens'in 155. doğum gününü kutladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Vermont şehrinde dünyaya gelen Nettie Stevens, yapmış olduğu çalışmalarla modern genetiğin temelini attı. Bir organizmanın biyolojik çeşitliliği ve cinsiyet kromozomlarını keşfeden ve bunları inceleyen Nettie Stevens, yazdığı onlarca makale ile de adını insanlık tarihine yazdırmayı başardı. Nettie Stevens, 7 Temmuz 1861 tarihinde dünyaya geldi. Cinsiyet ve embiryoların cinsiyeti hakkında yapmış olduğu çalışmalarla y ve x kromozomlarını keşfetmiştir. İlk dönem genetikçilerden birisi olarak kabul edilen Nettie Stevens, 4 Mayıs 1912’de hayata gözlerini kapattı. 50 yıllık yaşamına onlarca makale sığdıran başarılı biyolog, kadın bilim insanları için de önemli bir ilham kaynağı olmuştur. 

Nettie Stevens neden doodle oldu?

ABD’nin Vermont eyaletinde doğmuş olan Nettie Stevens yaptığı çalışmalarla bir organizmanın biyolojik cinsiyetinin kromozomları tarafından oluşturulduğunu ve çevresel veya diğer faktörlerin etkisi olmadığını kanıtlamış bir araştırmacı. Bryn Mawr College’da doktorasını tamamladıktan sonra cinsiyet oluşumu üzerine çalışmaya devam ediyor. Un kurtları ile çalışarak, erkeklerin X veya Y kromozomu içeren sperm ürettiğini, dişilerin üreme hücrelerinin ise yalnızca X kromozomuna sahip olduğunu tespit ediyor. Bu buluş biyolojik cinsiyetin kalıtımsal olarak belirlendiği teorisini desteklemiş oluyor. Buna benzer çalışmaları da kadın kimliği yüzünden görmezden gelindi. Daha sonraki yıllarda kadın haklarının da gelişmesiyle birlikte bilim tarihinde ayrı bir yere sahip oldu. Birçok bilim kadını elde ettiği bilimsel başarıları Nettie Stevens’e aftettti.

Google ise modern genetiğin kurucularından sayılan Nettie Stevens’in hayat hikayesi ve başarısı için doğum gününü bir doodle kutladı ve Nettie Stevens’i tekrardan onurlandı.

Nettie Stevens 155 yıl önce meme kanserinden hayatını kaybetti.