Netanyahu ile Blinken arasında gerilim... Gazze'deki savaş için ihtilafa düştüler

İsrail basınına göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın görüşmesinin gergin geçtiğini yazdı.

AA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın görüşmesinin "gergin geçtiği" ve iki ülkenin "savaş konusundaki görüş ayrılığının derinleştiği" belirtildi.

İsrail'in Kanal 12 televizyonunun haberinde, İsrail Başbakanlığı tarafından görüşme sonrası yapılması beklenen yazılı açıklamanın hala yayınlanmadığı ve bu durumun iki taraf arasındaki ihtilaflara işaret ettiği ifade edildi.

ABD ve İsrail arasında "savaş konusunda görüş ayrılığının derinleştiği" vurgulanan haberde, "Washington'un sabrı tükeniyor" ifadelerine yer verildi.

Haberde, Netanyahu'nun ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın basın toplantısında yer almayacağı öne sürüldü.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye ve Yunanistan'ın ardından bölge turu kapsamında sırayla Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ardından Suudi Arabistan'a geçmişti. Dün İsrail'e gelen Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Başbakan Netanyahu, Dışişleri Bakanı Israel Katz ve savaş kabinesi üyeleriyle bir araya geldi.

Blinken'ın yarın da devam edecek ziyareti kapsamında İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz ve ana muhalefet lideri Yair Lapid ile görüşmesi bekleniyor.

Gazze savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana, 5. Orta Doğu turuna çıkan Blinken'ın Tel Aviv'in ardından yarın Batı Şeria'da Filistinli yetkililerle görüştükten sonra Mısır'a geçmesi bekleniyor.

BLİNKEN: FİLİSTİNLİLERE GAZZE'DEN AYRILMALARI İÇİN BASKI YAPILMAMALI

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarına devam ettiği Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilere bölgeden ayrılmaları için baskı yapılması gerektiğini söyledi.

Batı Kudüs'te bulunan ABD'nin Kudüs Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Blinken, bölge ülkeleriyle yaptığı görüşmeler sonrasında İsrail'e gelerek açıklamalarda bulundu.

İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı görüşmeye değinen Blinken, "Bugünkü toplantılarda, Filistinli sivillerin şartlar izin verdiğinde evlerine dönebilmeleri gerektiği konusunda gayet açıktım. (Filistinlilere) Gazze'den ayrılmaları için baskı yapılmamalı." dedi.

Blinken, İsrail'in "Gazze'nin kuzeyinde daha düşük yoğunluklu bir aşamaya doğru gittiğini" ve "İsrail ordusunun güçlerini azalttığını" savunarak, Tel Aviv yönetiminin Birleşmiş Milletler'in (BM) "bir değerlendirme misyonu yürüteceği bir planı kabul ettiğini" bildirdi.

Misyonun "yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kuzeydeki evlerine dönmelerine izin verilmesi konusunda ne yapılması gerektiğini belirleyeceğini" söyleyen Blinken, "Bu bir gecede olmayacak. Ciddi altyapı ve insani zorluklar var. Ancak misyon, bu engelleri ve bunların nasıl aşılabileceğini değerlendiren bir süreç başlatacak." şeklinde konuştu.

Eşi, oğlu ve kızının yanı sıra kameraman arkadaşı Samir Ebu Dakka'yı ve son olarak kendisi gibi gazeteci olan oğlu Hamza ed-Dahduh'u kaybeden Al Jazeera muhabiri Vail ed-Dahduh için taziyelerini dile getiren Blinken, "Bu savaşın en kısa sürede bitmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Blinken, ABD'nin Filistinlilerin Gazze dışına taşınmasını savunan her türlü öneriyi reddettiğine dikkati çekerek, "Filistinliler için siyasi hakları anlamında bir yol olması da hayati önemde. Biz ve bölge ülkeleri Gazze ve Batı Şeria dahil Filistin yönetimini destekliyoruz. Bölgede konuştuğum herkesle, bu tekrar bariz bir şekilde ortaya çıktı." dedi.