Yavuz Atalay
Başkan Erdoğan, Gazze'deki soykırımına dikkat çekerek, BM'de şu çağrıyı yaptı: "Bundan 70 sene önce nasıl Hitler insanlığın ittifakıyla durdurulmuşsa, Netanyahu ve cinayet şebekesi de insanlığın ittifakıyla durdurulmalıdır."
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'nda dünyaya seslendi. 133 devlet başkanının katıldığı BM Genel Kurulu'nda Brezilya ve ABD'nin ardından 3. sırada söz alan Başkan Erdoğan, 14. kez BM kürsüsünden hitap etti. Dünya barışı, terör ve özellikle Gazze'deki soykırıma dikkat çeken Erdoğan, üye ülkelerden İsrail'in saldırılarına karşı durmaları çağrısında bulundu.
FİLİSTİN'İ TANIMA DAVETİ
Dost ve kardeş Filistin temsilcisini BM'de görmekten büyük memnuniyet duyduklarını belirten Erdoğan, "Atılan tarihi adımın Filistin'in BM üyeliği adına son dönem olmasını temenni ediyorum. Filistin'i tanımayan diğer devletleri de tarihin doğru tarafında yer alarak Filistin Devleti'ni tanımaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR
Gerilimlerin tam kalbinde yer alan bir ülkenin lideri olarak dünyaya seslendiğini kaydeden Erdoğan, "BM, 2. Dünya Savaşı sonrası barışı korumak için kuruldu. BM'den sonra istikrar ve huzura dair beklentiler yeniden yeşermişti. Ancak son yıllarda BM kuruluş misyonunu ifa etmekte yetersiz kalıyor, giderek işleviz, hantal ve atıl bir yapıya dönüşüyor" dedi. Uluslararası barış ve güvenliğin 5 ülkenin keyfine bırakılmayacak kadar önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, "'Dünya Beşten Büyüktür' şiarının temsil ettiği değerlere, bugünlerde daha fazla ihtiyaç duyuyoruz" şeklinde konuştu. Erdoğan, Gazze'de 353 gündür devam eden katliamlara dikkat çekti.
GAZZE MEZARLIĞA DÖNÜŞTÜ
Erdoğan, "Çoğu çocuk ve kadın 41 bin can, 41 bin insan, hem de acımasız bir şekilde hayattan kopartıldı. Yine çoğu çocuk 10 binden fazla Gazzelinin nerede olduğunu kimse bilmiyor. 100 bine yakın insan yaralandı, sakat kaldı. 172 gazeteci, 500'ü aşkın sağlık görevlisi öldürüldü. İsrail'in saldırıları sonucunda Gazze, dünyanın en büyük çocuk ve kadın mezarlığı haline geldi. BM kürsüsünden BM Şartını parçalayarak, bir de utanmadan tüm dünyaya, vicdan sahibi tüm insanlara işte buradan, bu kürsüden meydan okudular. Gazze'de sadece çocuklar değil, aynı zamanda BM sistemi ölüyor, hakikat ölüyor" dedi.
GAZZELİLER İNSAN DEĞİL Mİ?
Erdoğan, Gazze'deki vahşet karşısında insanlığa şu çağrıyı yaptı: "Ey insan hakları örgütleri; Gazze'dekiler, Batı Şeria'dakiler insan değil mi? Filistin'deki çocukların okuma, yaşama, sokakta oynama hakkı yok mu? Ey uluslararası basın kuruluşları! İsrail'in canlı yayında katlettiği, ofislerini bastığı gazeteciler, sizin meslektaşınız değil mi? Ey Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK); Gazze soykırımının önüne geçmek; bu zulme, bu barbarlığa 'dur' demek için daha neyi bekliyorsunuz? Siyasi ikbali için tüm bölgeyi savaşa sürükleyen katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz? İsrail'e destek verenler; bu katliama ortak olmanın utancının daha ne kadar taşıyacaksınız?"
'İNSANLIK İTTİFAKI' KURULSUN
Uluslararası toplumun kötü bir sınav verdiğini kaydeden Erdoğan, "Filistin haklarının topraklarını işgal edenlere karşı gösterdiği direniş asildir, kahramancadır. İsrail'in oyalama ve aldatma hamlelerine daha fazla prim verilmemelidir. 2735 sayılı BMGK kararının uygulanmadığı bir ortamda, İsrail'e yönelik zorlayıcı tedbirler gündeme alınmalıdır. Uluslararası toplumun Filistinli sivillere yönelik bir koruma mekanizması geliştirmesi zaruridir. Bundan 70 sene önce nasıl Hitler, insanlığın ittifakıyla durdurulmuşsa, Netanyahu ve cinayet şebekesi de 'insanlığın ittifakıyla' durdurulmalıdır. Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'nin vücut bulması artık daha fazla ertelenemez" dedi.
AYŞENUR'UN KANI YERDE KALMAYACAK
İsrail'in Batı Şeria'da katlettiği Türk kızı Ayşenur Ezgi Eygi'yi dünya gündemine taşıyan Erdoğan, "Ayşenur kızımızın kanının yerde kalmaması için her türlü hukuki mücadeleyi vereceğiz. İşledikleri suçların hesabını vermeden vicdanlar rahata kavuşamaz. Acil ve kalıcı ateşkes sağlanmalı, rehine takası gerçekleştirilmeli, insani yardımlar kesintisiz ulaştırılmalıdır. İsrail'in saldırıları altındaki Lübnan halkının da yanındayız" mesajını verdi.
Dış politikaya ilişkin mesajlar veren Erdoğan, "Afrikalı kardeşlerimizle tam bir dayanışma içinde olmayı sürdüreceğiz. ASEAN başta olmak üzere Hint Okyanusu'na Kıyıdaş Ülkeler Birliği ve Pasifik Adaları Forumu gibi bölgesel kuruluşlarla angajmanımızı derinleştiriyoruz. BRICS'le ilişkilerimizi geliştirme irademizi canlı tutuyoruz. Ege ve Doğu Akdeniz'deki tüm bölgeyi refah seviyesi yüksek olarak görmek istiyoruz. Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüleri yeniden tescil edilmeli, tecrit artık son bulmalıdır. Uluslararası toplumu bir kez daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanımaya, diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmaya davet ediyorum" diye konuştu.
SURİYE İLE DİYALOG
Suriye'nin hala istikrardan uzak olduğunu kaydeden Erdoğan, "Siyasi sürecin ilerletilmesini, milli uzlaşının sağlanmasını temenni ediyoruz. Gerçekçi bir diyalogla ilişkilerimizin sürdürülmesini istiyoruz. PKK başta olmak üzere Irak'taki terör tehdidinin bertaraf edilmesi önemlidir" dedi.
BAHÇELİ VE TATAR'DAN TEBRİK TELEFONU
MHP lideri Devlet Bahçeli, BM kürsüsünden dünyanın vicdanına seslenen Erdoğan'ı arayarak tebrik etti. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, Uluslararası toplumu KKTC'yi tanımaya, siyasi ve ekonomik ilişki kurmaya davet eden Erdoğan'a teşekkür etti.