Netanyahu da Hitler gibi durdurulacak

Başkan Erdoğan, İsrail'in bir yıl önce Gazze'ye yönelik başlattığı soykırıma ilişkin İsrail'in er ya da geç bedelini ödeyeceğini ve Netanyahu'nun Hitler gibi durdurulacağının söyledi.

Akşam Gazetesi

Başkan Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim'in yıl dönümüne ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan'ın açıklaması şöyle: "365 gün önce hayatta olan, çoğu çocuk ve kadın 50 bin kardeşimiz vahşice katledildi. Tam 1 yıldır dünyanın gözü önünde, canlı yayında katledilen aslında tüm insanlıktır, insanlığın geleceğe dair tüm umutlarıdır. Katil İsrail hükûmetinin 7 Ekim'den bu yana katlettiği on binlerce insanı bugün hüzünle yâd ediyor; eşlerini, çocuklarını, ailelerini kaybeden yüreği yaralı Gazzeli, Filistinli, Lübnanlı kardeşlerime en kalbî taziyelerimi iletiyorum."

BEDELİNİ ÖDEYECEKLER

"İsrail'in uzun yıllardır süren soykırım, işgal ve istila politikası artık bir son bulmalıdır. Unutulmamalıdır ki İsrail 1 yıldır uyguladığı, hâlen de devam etmekte olduğu bu soykırımın bedelini er ya da geç ödeyecektir. Hitler nasıl insanlığın ortak ittifakıyla durdurulduysa Netanyahu ve cinayet şebekesi de aynı şekilde durdurulacaktır. Gazze soykırımının hesabının sorulmadığı bir dünya huzura kavuşamayacaktır. Türkiye olarak bedeli her ne olursa olsun İsrail hükûmetinin karşısında durmaya, dünyayı da bu onurlu duruşa çağırmaya devam edeceğiz."

MAZLUMUN YANINDA OLDU

Gazze'de 1 yıl önce başlayan İsrail'in saldırıları karşısında tepkisini üst seviyeden veren tek lider Başkan Erdoğan oldu. İlk açıklamayı; 8 Ekim 2023'te, İsrail'in saldırısından bir gün sonra yaptı. Erdoğan, saldırıların sona erdirilmesi için hemen devreye girdi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile telefonda görüştü.

Erdoğan, 7 Ekim'den sonraki 45 günde 30 telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

PAPA'YA GAZZE MEKTUBU

Mahmud Abbas ile 3 defa yüz yüze görüştü, 5 kez telefonda konuştu. Erdoğan, suikast sonucu şehit edilen Hamas Lideri İsmail Haniye ile de 10 ayda 2 kere bir araya geldi, 2 defa da telefon görüşmesi yaptı. Başkan Erdoğan, Katoliklerin Ruhani Lideri Papa Franciscus'a Filistin konulu bir mektup gönderdi. Gazze'de uluslararası hukukun çiğnenmesine daha fazla müsaade edilmemesi gerektiğini belirtti.

PUTİN'E DOĞUM GÜNÜ TEBRİĞİ

Başkan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye ile Rusya ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Erdoğan görüşmede, ikili ilişkilerin güçlenerek gelişmesinin memnuniyet verici olduğunu, üst düzey siyasi diyaloğun devam edeceğini, önümüzdeki süreçte çeşitli vesilelerle gerek bölgede gerekse dünyadaki meseleleri ayrıntılı bir biçimde ele almayı sürdüreceklerini belirtti. Başkan Erdoğan, Putin'in doğum gününü de tebrik etti.

'ÖZGÜRLÜK UMUDU SÖNMEYECEK'

Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının birinci yılına ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Emine Erdoğan, paylaşımında "İsrail'in 76 yıldır Filistin halkına uyguladığı zulüm, son 1 yılda açık bir soykırıma evrildi. Yıkılmış evlerin enkazı altında insanlık onuru kaldı. Her bir kayıp, tüm dünya için bir utanç vesikası oldu. Ama biz biliyoruz ki zulmün gölgesi ne kadar ağır olursa olsun, adaletin ışığı bir gün o karanlığı boğacak. Bu karanlık günler, bir halkın özgürlük umudunu söndüremeyecek. Türkiye, Filistin'in bu haklı mücadelesinde her zaman yanında olacak." ifadelerini kullandı.