Ne yatırımlardan taviz verildi ne de yardımlardan

Bursa Büyükşehir Belediyesi, tam kapanmayı fırsata çevirerek yol yapım ve bakımlarını tamamladı. Vatandaşını bir an olsun yalnız bırakmayan Büyükşehir, sosyal yardımlarla hep Bursalıların yanında oldu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 29 Nisan-17 Mayıs tarihlerini kapsayan tam kapanma döneminde süreçten olumsuz etkilenen yaklaşık 100 bin aileye ilave sosyal destek paketi ulaştırdı. Pandeminin görüldüğü ilk günden bu yana 140 bin adet gıda paketi, 900 bin adet BESAŞ ekmek, 30 bin 500 adet pazar filesi, 31 bin adet temizlik paketi, 72 bin adet sıcak yemek hizmeti, okullarda dağıtılmak üzere 10 bin adet hijyen kiti, karantina altında bulunan kişilere yönelik 6500 adet C vitamini destek paketi dağıtıldı. Yine sağlık çalışanlarına, emniyet ve jandarma mensuplarına, huzurevleri ve bakım merkezlerine 46 bin adet C vitamini tabağı ve uzaktan eğitime destek hizmetleri kapsamında üniversite öğrencilerine dizüstü bilgisayar destekleri bu süreçte 200 bin aileye ulaşıldı.

RAMAZAN'DA EKSTRA DESTEK

Bursa Büyükşehir Belediyesi pandeminin gölgesinde geçen Ramazan ayında paylaşma ve dayanışmanın ön plana çıkması amacıyla Kart16 Ramazan Sosyal Destek Çeki uygulamasını devreye aldı. Sadece mahalle bakkallarında geçerli olan bu alışveriş çekleri ile ihtiyaç sahiplerine destek sağlanırken, esnafın da bu süreçte ayakta durmasına katkı verildi. Temmuzda devreye alınan Kart16 uygulamasından halen 7 binin üzerinde aile yaralanırken, Ramazan'a özel hazırlanan Kart16 Sosyal Destek Çekleri ise 100 bin ihtiyaç sahibi aileye ulaştırılıyor.

50 MİLYONLUK YARDIM DEVREDE

Tam kapanmaya yönelik Bursa Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 50 milyon liralık ekstra destek paketini devreye aldı. Ramazan için 100 bin aileye verilen Kart16 Ramazan çeki uygulamasına tam kapanma nedeniyle 30 bin aile daha ilave edildi. Hayırseverler tarafından bağışlanan 10 bin erzak kolisi de ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılıyor.

40 BİN AİLENİN FATURASI ÖDENDİ

Pandemiden ekonomik anlamda olumsuz etkilenen ve faturalarını ödeyemediği için elektriği kesilme durumuna gelen 20 bin ailenin faturası, yine aynı durumdaki 20 bin ailenin de su faturası Büyükşehir tarafından ödendi. Su, elektrik ve internet fatura ödemeleriyle ilgili olarak vatandaşlardan herhangi bir başvuru alınmayacak. Son ödeme günü geçen ve kesilme aşamasına gelen faturalarla ilgili ödemeler, hizmet sağlayıcı kurumlardan temin edilecek.

MUTFAK ALIŞVERİŞİ ZABITADAN

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin pandeminin gölgesinde geçen Ramazan ayında başlattığı Kart16 uygulaması bu yıl da sürdü. Ramazan Sosyal Destek çekini teslim alan ancak rahatsızlığından dolayı evlerinden çıkamayan vatandaşların yardımına Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri koştu. Sosyal destek çeklerini vatandaştan alarak anlaşmalı mahalle bakkalına giden zabıta ekipleri, ihtiyaç listesine göre alışveriş yaparak kapısına teslim etti.

İLAVE 30 BİN AİLEYE YARDIM

Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde Ramazan için 100 bin aileye verilen Kart16 Ramazan çeki uygulamasına tam kapanma nedeniyle 30 bin ailenin daha ilave edilmesi kararlaştırmıştı. Alo 153'ü arayan 70 yaşındaki Hikmet Ünver, rahatsızlığından ötürü sokağa çıkamadığını belirterek kendisine Sosyal Destek Çekini kullanarak alışveriş yapılması konusunda yardım istedi. Ünver'i evinde ziyaret eden zabıta ekipleri, evin ihtiyaçlarını tek tek not aldı.

HİKMET TEYZEDEN TEŞEKKÜR

Daha sonra Kart16 anlaşmalı mahalle bakkalına geçen ekipler, alışveriş yaptıktan sonra karşılığında destek çekini teslim etti. Ekipler, alışveriş malzemelerini zabıta aracına yükleyerek Hikmet Teyze'ye kapıdan verdi. Yardımlarından ötürü Büyükşehir ve zabıta ekiplerine teşekkür eden Hikmet Ünver, zor zamanda vatandaşın yanında olan tüm yöneticilere dua etti. Uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getiren mahalle bakkalı ise vatandaşa ve esnafa verilen desteğin çok anlamlı olduğunu belirtti.

ESNAFTAN KİRA ALINMAYACAK

Pandemi sürecinde sağladığı ekonomik desteklerle esnafa büyük kolaylıklar sağlayan Büyükşehir Belediyesi, tüm belediye kiracılarının kira ücretlerinde yüzde 50 indirime gitmişti. Bunun yanında genelge kapsamında işyerini kapatmak zorunda kalan esnafların meskenlerinde kullandıkları su faturalarında da yüzde 50 indirime gidilmişti. Tam kapanma uygulamasında genelge kapsamında iş yerini kapatmak zorunda kalan esnafa Büyükşehir'den yine kira desteği geldi. Büyükşehir Belediyesi, genelge kapsamında işyerini kapatmak zorunda kalan kiracılarından kapalı oldukları süre boyunca kira almayacak. Bu sayede yaklaşık iştiraklerle birlikte 660 kiracısı bulunan Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 10 milyon TL kira desteği sağlamış olacak.

TOPLU TAŞIMAYA YAKIT YARDIMI

Toplu taşıma kullanım oranlarının zaman zaman yüzde 70-80'lere kadar düştüğü pandemi sürecinde esnafa yakıt desteği sağlandı. Kişi başı biniş destekleri gibi uygulamalarla bugüne kadar otobüsçü esnafına yaklaşık 40 milyon TL'lik yardım yapan Büyükşehir Belediyesi tam kapanma döneminde de otobüsçü esnafını sübvanse etmeye devam edecek.

CAN DOSTLARIMIZ İÇİN KISITLAMADA BÜYÜK SEFERBERLİK

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin sahipsiz sokak hayvanlarını besleme faaliyetlerinde gönüllü olarak görev alan vatandaşlar, tam kapanma sürecinde de sahadaydı.

Pandemi süresince Bursa Büyükşehir Belediyesi, sahipsiz sokak hayvanlarını bir gün bile ihmal etmedi. Geçtiğimiz yıl Sokak Hayvanları Tedavi Merkezi'nde 6398 tedavi, 2900 parazit uygulaması, 1576 aşılama, 500 acil müdahalede bulunarak sokak hayvanlarını sağlığına kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, sahipsiz hayvanlarını besleme faaliyetleri noktasında da örnek çalışmaları hayata geçirdi. Hayvanlara sahip çıkılması ve onların beslenmesi için hayvanseverler ve gönüllü vatandaşlarla işbirliğine giden Büyükşehir Belediyesi, son bir yıl içinde de sokak hayvanları için 130 ton mama dağıtımı, 400 adet kulübe, 150 adet suluk ve 70 adet büyük mamamatik ile 950 ayrı noktada besleme çalışmaları yaptı.

Tam kapanma sürecinde de hayvanseverler, sahipsiz hayvanlar için sokağa çıktı. Büyükşehir Belediyesi'nin Demirtaş'taki Veteriner İşleri Şubesi'nde bir araya gelen gönüllüler, Gölyazı yolu üzerindeki sahipsiz hayvanları besledi. Besleme faaliyetinin yanı sıra Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından hayvanlara iç-dış parazit ilaçlamaları yapıldı.

HEM BESLEME HEM BAKIM

Uzun süredir bireysel olarak ailesiyle birlikte kırsal kesimdeki hayvanları beslemeye çalıştıklarını belirten hayvansever İlknur Çalışkan, "Hayvanlar aciz varlıklar. 'Açım, hastayım' diyemiyorlar. Özellikle pandemi döneminde hayvanlar yiyecek bulmakta çok zorlanıyor. Büyükşehir Belediyemizin öncülüğündeki besleme etkinliklerine katılıyoruz. Böylelikle karınları doyuyor, onlar mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz" dedi.

'HER GÜN SOKAĞA TERK EDİYORLAR'

Sokağa terk edilen hayvanların sayısının her geçen gün arttığını belirten Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Üyesi Filiz Ayhan şöyle konuştu: "O kadar çok terk edilen hayvan var ki ne büyükşehir ne diğer belediyeler yetişebilir. Herkesin birlikte ortak çalışması gerekir. Ben özellikle mama destekleri ve besleme faaliyetleri noktasında Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum."

YENİ YOLLAR YAPILDI ASFALTLAR YENİLENDİ

Pandemi yasaklarını fırsata çevirerek özellikle ana arterlerdeki şerit genişletme ve yol bakım çalışmalarına ağırlık veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, tam kapanma döneminde de ulaşım yatırımlarından taviz vermedi. Bursa'da ulaşım ve trafikten kaynaklı sorunları en aza indirmek amacıyla yeni yollar, yol genişletme, köprü ve kavşaklar, raylı sistemler gibi her alanda önemli yatırımları hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, sokağa çıkma kısıtlamalarını fırsata dönüştürmeye devam ediyor.

7/24 ÇALIŞIYOR

Tam kapanma döneminin ilk hafta sonunda da Ulaşım Daire Başkanlığı 48 araç ve 83 kişilik ekiple yine sahadaydı. Kazı dolgu, asfalt kaplama, asfalt yama, bordür, trafik çizgi, sinyalizasyon ve levhalama çalışmaları gerçekleştirilirken, bu hafta sonu özellikle İstanbul Caddesi'ne ağırlık verildi. Gençosman Postanesi karşısında İstanbul giriş istikametinde asfalt yama çalışmaları gerçekleştirilirken, Beşyol Kavşağı'nda yapılacak akıllı kavşak uygulaması kapsamında yaklaşık 800 metre uzunluğunda şerit genişletme çalışması yapılıyor. Öte yandan T1 ve T2 tramvay hatlarının birbirine entegrasyonu için Kent Meydanı'nda yapılan bağlantı çalışmalarında zarar gören asfalt da gece boyu yapılan asfalt kaplama ile yenilendi.