NAVTEX ne demektir?

Navigational Telex yani NAVTEX kelimesi günün en çok konuşulan konularından birisi oldu. Bunun üzerine Güney Kıbrıs'ta bulunan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros acil olarak ülkesine geri döndü.

 Türkiye, Libya ile imzaladığı deniz yetki sınırlama anlaşmasından doğan hakları çerçevesinde Oruç Reis sismik araştırma gemisiyle Meis adasının güneyi ve doğusunu sondaj faaliyetlerine başladı ve NAVTEX ilan etti. 

Meis Adası çevresinde NAVTEX ilanı neden önemli?

NAVTEX İLANI NEDİR, NE DEMEK?

Navtex, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

TÜRK DENİZLERİNDE NAVTEX

Türk karasularında Navtex Mesaj ve Seyir duyuruları Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşiongrafi Dairesi Başkanlığı tarafından Antalya, Samsun, İstanbul ve İzmir yayın istasyonlarından çıkarılmaktadır. Seyir duyuruları Sivil – Askeri tüm Gemi ve Tekneler için bağlayıcı niteliktedir. bu duyurular aynı zamanda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Web sitesinde de yayınlanarak denizcilerin güvenli seyirleri garanti edilmektedir.