NATO toplantısına dair her şey... Zirveye Başkan Erdoğan damgası!

Başkan Erdoğan, Washington'dan İsrail saldırganlığının durdurulması çağrısını yineledi, “Aksi takdirde bölgemiz savaş riskiyle karşı karşıya kalacaktır” dedi.

Yavuz Atalay

Başkan Erdoğan, ABD'de Newsweek dergisine konuştu: "Suriye terörden arındırılmalıdır. Bu sorunu çözmeye çok yakınız. Bölgemizde bir terör devleti kurabileceklerini düşünenler için bu tam bir hayal ve asla gerçekleşmeyecek."

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Washington'da yoğun temaslarda bulundu. Newsweek dergisinin sorularını cevaplayan Başkan Erdoğan, Türkiye'nin NATO'nun önemli bir üyesi olduğunu hatırlatarak, İttifak'ın operasyon ve görevlerine aktif olarak katkıda bulunulduğunu söyledi. Türkiye'nin temel hedefinin NATO müttefikleriyle dayanışmayı güçlendirmek ve ortak akılla bölgeyi ve dünyayı tehdit eden sorunlara sürdürülebilir çözümler bulmak olduğunu belirten Erdoğan, NATO toplantılarında terörizmin en kritik küresel sorunlardan biri olduğunun vurgulandığına dikkat çekti.

İTTİFAK RUHUYLA ÖRTÜŞMEZ

Erdoğan, "Ayrım yapmadan terör örgütleriyle mücadele misyonunu üstlenen ve bunu sahada gösteren bir ülkeyiz. Müttefiklerimizden beklentimiz, benzer bir terörle mücadele yaklaşımı benimsemeleridir. Ne yazık ki, müttefiklerimizden beklenen düzeyde destek ve dayanışma almış değiliz. Terör elebaşlarının meşru aktörler olarak kabul edilmesi, ittifak ruhuyla örtüşmemektedir" dedi. Erdoğan, "Biz NATO ülkesiyiz. Ulusal güvenliğimize yönelik tehdit, başta ABD olmak üzere tüm NATO ülkelerine yönelik bir tehdittir. Ancak ABD ve diğer bazı müttefiklerimizin terör örgütleri PKK/PYD/YPG ve FETÖ'ye verdiği destek NATO'nun ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Bu teröristlerle mücadelede müttefiklerimizin desteğini arzu ediyoruz ancak göremiyoruz" eleştirisinde bulundu.

ÇÖZÜME ÇOK YAKINIZ

Suriye'deki çatışmalardan en çok etkilenen millet olduklarını vurgulayan Erdoğan, şu mesajları verdi: "ABD, Suriye'deki Kürtleri değil, teröristleri destekliyor. Biz, Suriyeli Kürtleri destekliyor ve haklarını koruyoruz. PKK/PYD/YPG terör örgütü, SDG kisvesi altında bölgede terör eylemleri gerçekleştiriyor. Özellikle Suriyeli Kürtlere zulmediyor. Suriye'de bir barış iklimi için çabalıyoruz. Suriye'nin bölgesel ve küresel güçlerin bilek güreşi yaptığı bir toprak parçası değil, terörden tamamen arındırılmış ve Suriyeliler tarafından yönetilen müreffeh bir devlet olması temel arzumuzdur. Bizim ne Suriye'deki ne de Irak'taki Kürt nüfusla bir sorunumuz yok. Bizim teröristlerle bir sorunumuz var ve teröristleri etkisiz hale getirerek bu sorunu çözmeye çok yakınız. Bölgemizde terör devleti kurabileceklerini düşünenler için bu tam bir hayaldir ve asla gerçekleşmeyecektir. Günü geldiğinde, Suriyeli misafirlerimiz ülkelerine gönüllü olarak döneceklerdir."

FETÖ, DEAŞ GİBİ BİR ÖRGÜT

FETÖ tehdidine de dikkat çeken Erdoğan, "ABD'de bulunan FETÖ elebaşının liderliğindeki yapı masum bir hareket değil, terör örgütüdür, tıpkı DEAŞ gibi. Hem DEAŞ hem de FETÖ insanları öldürüyor. DEAŞ da FETÖ de insanların dini duygularını istismar ediyor. FETÖ, faaliyet gösterdiği ülkelerin hükümetlerine sızmayı ve sistemin kontrolünü ele geçirmeyi amaçlamaktadır. Buna ABD de dahildir. Delillerle bu yapının tehlikelerini ABD başkanlarına anlattık. Ancak Sayın Biden ve benim bu konuda farklı görüşlerimiz var" şeklinde konuştu.

Başkan Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüştü. Erdoğan, görüşmede Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşının adil bir barışla sonuçlanması için gayretlerini sürdürdüğünü, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yeniden canlandırılması için de çalışmalara başlandığını ifade etti.

ZİRVEYE TÜRKİYE DAMGA VURDU

Diplomatik kaynaklar, NATO Zirvesi'nde Türkiye'yi ilgilendiren 10 farklı başlığa dikkat çekti. Buna göre, NATO'da, 2025'te Hollanda'da düzenlenecek zirveden sonra, bir sonraki toplantı için liderler Türkiye'de bir araya gelecek.

TERÖR BELGESİ GÜNCELLENDİ

Türkiye'yi yakından ilgilendiren terörle mücadele konusunda ise önemli bir kazanım, NATO'nun bu konudaki izleyeceği stratejiyi belirleyen belgenin güncellenmesi oldu. NATO'nun Sonuç Bildirgesi'nde, terörizmle mücadele, NATO'nun karşı karşıya olduğu ikinci büyük tehdit olarak kayda geçirildi. Geçen sene Vilnuis Zirvesi'nde müttefiklerin birbirlerine yaptırım uygulamamaları gerektiği yönünde alınan karar yeniden teyit edildi.

ÜYELERİ KORUMA SÖZÜ

Balistik füze savunması bağlamında tehdidin büyüdüğüne işaret edilen zirvede, tüm NATO müttefiklerinin tamamen koruma kapsamına alınması taahhüdü yeniden kabul edildi. NATO-AB ilişkileri bağlamında, iki teşkilat arasında işbirliğinin daha eski bir döneme dayanan bir müktesebat temelinde yürütülmesi karara bağlandı. Bazı ülkelerin kendi aralarında veya NATO kapsamı dışında geliştirdikleri müşterek projelerin, NATO'nun savunma planlama sürecine uygun olarak yapılmaları kararlaştırıldı. Türkiye'nin savunma harcamalarının, yeniden gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2'si düzeyine yükseldiğinin açıkça kayda geçildiği zirvede, NATO Türkiye'yi takdirle karşıladı.

MONTRÖ'YE ATIF YAPILDI

Montrö Sözleşmesi'ne doğrudan atıfta bulunulan zirvede müttefikler, Ukrayna'ya yönelik parasal olmayan katkıların da NATO tarafından tanınmasını kararlaştırdı. Ukrayna'ya eğitim desteği sağlanması ve uzun dönemli bir güvenlik yardım paketi hazırlanması karara bağlandı. NATO-Ukrayna Müşterek Analiz Talim ve Eğitim Öğretim Merkezi kurulması kararlaştırıldı.

DURUŞUMUZ BARIŞTAN YANA

Rusya-Ukrayna savaşını değerlendiren Erdoğan, Türkiye'nin baştan bu savaşta taraf olmayacağını açıkladığını hatırlattı. Erdoğan, "Duruşumuz sadece barış yanlısıdır. Çözüm, daha fazla kan dökülmesi ve acı çekme değil, diyalog ile sağlanan kalıcı bir barıştır" dedi. Çözümün, diyalog ve diplomasiden geçtiğini vurgulayan Erdoğan, "NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışma ihtimali kuşkusuz endişe vericidir. Bu sonuca yol açabilecek her türlü adımdan bilinçli olarak kaçınılmalıdır" çağrısında bulundu.

SALDIRILAR DERHAL DURMALI

Gazze'deki katliamlara dikkat çeken Erdoğan, "İsrail ile Gazze arasındaki durum bir savaş değil, katliamlara neden olan bir saldırıdır. ABD, İsrail'e en büyük desteği vermektedir. İsrail, yıllardır Filistin topraklarında sistematik bir devlet terörü uyguluyor. İsrail uluslararası hukuku ihlal ediyor. Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapan BMGK kararına ne oldu? İsrail, bu kararı bırakın uygulamayı, umursamadı bile. Bu saldırıların derhal durmasını istiyoruz. Aksi takdirde bölgemiz daha derin çatışmalar ve hatta savaş riskiyle karşı karşıya kalacaktır" dedi.

ŞANGHAY NATO'YA ALTERNATİF DEĞİL

Türkiye'nin BRICS ve Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üye olup olmayacağı sorusuna cevap veren Erdoğan, diplomatik ilişkileri 'kazan-kazan' prensibiyle yürüttüklerini ifade etti. Erdoğan, "Kararlı bir NATO müttefikiyiz ancak bunun Çin ve Rusya gibi ülkelerle pozitif ilişkiler kurma yetimizi engellediğine inanmıyoruz. Şanghay İşbirliği Örgütü'nün NATO'ya alternatif olduğunu düşünmüyoruz. BRICS'i de başka bir yapıya alternatif görmüyoruz" diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN DUYURDU! BİDEN'DAN F-16'LAR SÖZÜ

F-16 görüşmelerine ilişkin konuşan Başkan Erdoğan, "Sayın Biden ile tekrar konuştuk, denildiği gibi olursa 3-4 hafta içerisinde bu problemi çözeceğini söyledi." dedi.

Başkan Erdoğan, "Sayın Biden ile konuştum, '3-4 hafta içinde ben bu problemi çözeceğim' dedi. Parçalarla ilgili konu her zaman görüştüğümüz konular" diye konuştu.

EUROFİGHTER TALEBİ

Başkan Erdoğan, "Scholz olumsuz bir yaklaşımda bulunmadı. Olumlu bir istikamette gidişin olduğunu gördük" açıklamasında bulundu.

Başkan Erdoğan'dan NATO'ya İsrail için net mesaj!

Başkan Erdoğan, Türkiye'nin NATO Zirvesi'ne ev sahipliği yapmasına ilişkin, "Büyük ihtimalle bu tabii herhalde İstanbul'a yakışır. İstanbul'da böyle büyük bir organizasyonu yaparız. Daha önce de yine bir zirveyi İstanbul'da yapmıştık. Yine İstanbul'da inşallah böyle bir zirveyi yapar ve buradan NATO ile birlikte dünyaya selamımızı çakarız." dedi.

Erdoğan, ABD'nin başkenti Washington'daki Walter E. Convention Center'da gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından basın toplantısı düzenledi.

Bir sonraki NATO zirvesinin Türkiye'de yapılmasına karar verildiği hatırlatılarak, zirvenin hangi şehirde gerçekleşeceğinin belli olup olmadığı ve zirveye ilişkin değerlendirmesi sorulan Erdoğan, zirvenin hangi şehirde yapılacağı konusunda bir kararın bulunmadığını söyledi.

Konuyu değerlendireceklerini bildiren Erdoğan, "Büyük ihtimalle bu tabii herhalde İstanbul'a yakışır. İstanbul'da böyle büyük bir organizasyonu yaparız. Daha önce de yine bir zirveyi İstanbul'da yapmıştık. Yine İstanbul'da inşallah böyle bir zirveyi yapar ve buradan NATO ile birlikte dünyaya selamımızı çakarız." diye konuştu.

NATO üyesi ülkelerin, Ukrayna'ya verilecek destek konusunda güçlü bir mesajı dile getirdikleri belirtilerek, "Burada birçok ikili görüşme yaptınız. Barışın sağlanması konusunda bu yaptığınız görüşmelerde sizde uyanan intiba neydi?" sorusuna ise Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Herkes tabii ki barıştan yana. Yani barışın karşısında olan yok. Hangi liderle görüştüysem aynı istikamette düşüncelerini ifade ediyorlar. Ve öyle zannediyorum ki barış burada eninde sonunda egemen olacak. Hele hele bizde yapılacak zirve, barışın taçlandığı bir zirve olacaktır diye düşünüyorum. Ve o ana kadar da birçok şeyler tabii ki değişecektir. Temennimiz odur ki bizim Dışişleri Bakanlığımız, yapacağımız görüşmelerle birlikte de inşallah bu işin altyapısını en güzel şekilde oluşturup adımlarımızı buna göre atmış oluruz."

"EN ÖNEMLİ ADIMIMIZ AKKUYU"

Başkan Erdoğan, Karadeniz Tahıl Girişimi'ne ilişkin soruya karşılık, bu konuyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüklerini, konunun takipçisi olacaklarını aktardı.

Erdoğan, "(Ukrayna ve Rusya) Her iki tarafı eğer bu konuda bütünleştirebilirsek inşallah Karadeniz Tahıl Girişimi'nin adımlarını da atmış oluruz. Bir İstanbul Dolmabahçe serüvenini burada geliştirmiş olalım diye düşünüyoruz. Beklentimiz bu." ifadesini kullandı.

AB üyesi ülkelerle askeri sanayi alanındaki işbirliğine ilişkin herhangi bir ilerleme olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, şunları paylaştı:

"Maalesef şu an itibarıyla herhangi bir gelişme bu konuda Avrupa Birliği üyesi ülkelerle söz konusu değil. Ve Sayın Scholz ile yaptığımız görüşmede de özellikle Eurofighter Typhoon konusu ve bunun yanında bizim fırkateynler, korvetler, bunların makineleriyle ilgili konularda özellikle MTU, Mercedes, MAN bunlarla ilgili adımlarımızda, Almanya'dan bunların hangilerini acaba satın alabiliriz? Veyahut da şu anda gümrükte bekletilen örneğin Siemens'in bizim Çukurova'yla ilgili, oradaki şu anda biliyorsunuz en önemli adımımız Akkuyu ama Akkuyu'nun da en önemli ünitelerinden bir tanesi de Siemens ile ilgili olan münasebetlerimiz. Siemens'in bize göndermesi gereken türbinler meselesi var. Bu türbinlerde de şu anda Alman gümrüklerinde bunlar bekliyor. Bunları da kendilerine söyledik. Ve takibini yapmak suretiyle bütün bu makinelerin alımı, gerekse Siemens'in bize vermesi gereken bu türbinler meselesi, bunları da aşmak suretiyle, bir an önce bunları satın alalım istiyoruz ve bunlarla ilgili de adımlarımızı atalım istiyoruz. Buralarda bazı tıkanıklıklar var ama aşacağımıza inanıyorum. Bu konuda Sayın Şansölye ile münasebetler iyi geçti."

"BİZ TEKLİFİMİZİ YAPTIK"

NATO'nun ikinci adamının bir Türk olacağı yönündeki açıklaması hatırlatılarak, bu konuda belirlenmiş bir isim olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, bu kararı kendisinin vermeyeceğini dile getirdi. Başkan Erdoğan, "Biz teklifimizi yaptık, teklifimizin karşılığında Sayın Rutte, başta Dışişleri Bakanım olmak üzere bu görüşmelerle inşallah bir Türk'ü vekil olarak yanına alması halinde bu yaptığımız görüşmelerin verimli bir netice verdiğinin işareti olur. Ama yine aynı şeyi söylüyorum. Biz takipçisi olacağız. Nihai kararı Sayın Rutte vermiş olacak. Hayırlısı olsun. İsim olarak şu olacak, bu olacak. Bunu deme noktasında henüz değiliz." sözlerini sarf etti.

"NATO'ya üye olan Fransa, Ermenistan'da aktif silahlandırma ve rövanşizm siyaseti yürütüyor. Aslında bölgede barışla ilgili çalışmaların yürütüldüğü bir zamanda bölgeye yabancı bir unsur olan Fransa'nın, Kafkas siyasetini nasıl değerlendirirdiniz?" sorusuna karşılık Erdoğan, "Yani oradaki barışı bölmek veya barışa gölge düşürmek hiç isabetli olmaz." dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir görüşme yaptığını hatırlatan Erdoğan, "Ama daha sonra bu konuyla ilgili tekrar gerekirse Sayın Macron'la bunları da görüşürüz. Yakın zamanda tekrar bir araya geleceğiz. Ve olumsuz bazı gelişmeler bölgede olursa bunu yine kendisiyle paylaşırız." diye konuştu.

AB ortak savunmasına ilişkin gelişmelerle ilgili değerlendirmesi sorulan Başkan Erdoğan, bu soruya cevap vermek için erken olduğunu, çünkü Türkiye'nin AB üyesi olmadığını kaydetti.

Erdoğan, "Avrupa Birliği'nin üyesi olmadığımız için de buradan Türkiye'nin payına şu düşer, şu düşmez, böyle bir şeyi konuşmak herhalde doğru olmaz. Biz sadece takipçisi oluruz. Vakti saati geldiğinde de gerekeni yaparız. Olayı sadece takip ediyoruz. Çünkü gerek Borrell'in açıklamaları, gerekse diğerlerinin bu konudaki açıklamaları bizimle aynı ölçekte değil." değerlendirmesinde bulundu.

Biden'dan tarihi Gazze itirafı: Hayal kırıklığına uğradım

"HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM"

Bu yıl ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleşen NATO Zirvesi'nin bitiminde düzenlenen basın toplantısında konuşan Biden, bir gazetecinin sorusu üzerine, ABD ordusunun Gazze kıyısına kurduğu geçici liman projesiyle ilgili "Ortaya koyduğum bazı şeylerin başarısız olması nedeniyle hayal kırıklığına uğradım." dedi.

ABD BAŞKANI BİDEN, BAŞKANLIK YARIŞINDAN ÇEKİLMEYECEĞİNİ AÇIKLADI

ABD Başkanı Joe Biden, ilerleyen yaşı nedeniyle yapılan ABD başkanlık yarışından çekilme çağrılarına son noktayı koyarak,"Başkanlık için aday olabilecek en nitelikli kişi olduğumu düşünüyorum. Trump'ı bir kez yendim ve yine yeneceğim" dedi.

"TARİHİ KONFERANS TÜRKİYE'DE OLACAK"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, NATO Liderler Zirvesi kapsamında Başkan Erdoğan'la görüştükten sonra açıklamalarda bulundu.

Zelenskiy, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile verimli bir görüşme gerçekleştirdim. Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği sarsılmaz destek için kendisine müteşekkirim. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'nın insanlarımızı evlerine geri döndürme çabalarına dikkat çekti. Özellikle Kırım Tatarlarının dönüşünü takdir etti ve bu çabalar için minnettarlığını ifade etti. Kendisine ekibimizin bu çalışmaları sürdüreceği konusunda güvence verdim. Barış Zirvesi kararlarının uygulanması kapsamında Türkiye'de gıda güvenliği ve seyrüsefer özgürlüğü odaklı bir konferans düzenlemeye hazırlanıyoruz" dedi.