Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile bir araya gelerek nafaka sistemini masaya yatırdı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 100 günlük icraat programında da nafaka ödeme sisteminin adil hale getirilmesi hükmünün yer aldığını hatırlatan Selçuk, boşanmanın birtakım sorumluluklar yüklediğine işaret ederek şöyle konuştu:
YOKSULLUK ÖDENEĞİ
Bu bağlamda sosyo-kültürel bir düşünce sonucu ihdas edilmiş ‘yoksulluk nafakası’, evlilik birliği devam ettiği sürece evlilik birliğinin giderlerine katılma yükümlülüğü, evlilik birliğinin sona ermesinden sonra da kanunda belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde devam etmesi öngörülen bir müessese olarak karşımıza çıkmaktadır.
KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK
Evliliğin süresi, tarafların yaşları ve yeniden aile kurma olasılıkları nafaka düzenlenmesinde değerlendirmeye dahil edilecektir. Boşanmanın kaçınılmaz olduğu durumlarda taraflardan birinin mağduriyet yaşamayacağı ve hak kaybına uğramayacağı bir sistemi işlevsel hale getireceğiz.
İyileştirmeler 100 günde tamamlanacak
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, nafaka sistemine ilişkin, “Temel amacımız, bu konudaki iyileştirmeleri, 100 Günlük Eylem Planı süresi içerisinde olgunlaştırmaktır” dedi. Geçinmek için gerekli olan şeylerin bütünü, birinin geçindirmekle yükümlü bulunduğu kimselere, mahkeme kararıyla bağlanan aylık” olduğuna dikkati çeken Gül şunları kaydetti: Birey olarak boşanan eşlerin karşılıklı hak ve çıkarlarından, çocukların yarar ve esenliğine kadar farklı boyutları olan sosyal bir konudur. Biz, taraflar arasındaki bu karşılıklı çıkarları yarıştırmadan, konunun dengeli ve hakkaniyetli bir şekilde ele alınması gerektiğine inanıyoruz.