Naci hoca ağlayarak anlattı

Deprem uzmanı Prof. Naci Görür, 18 ilin ismini tek tek saydı, “Fay üzerinde yaşıyorlar, kaderleri Maraş gibi olacak” dedi.

Prof. Dr. Görür, 18 ili uyarıp "Fay hattı üzerinde yaşayan bu illerin kaderi, üzülerek söylüyorum ki Maraş, Hatay gibi" dedi. Görür, açıklaması sırasında gözyaşlarını tutamadı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından önceki gün Marmara 5.1 ile sallandı. Depremin yeniden kendini hatırlatması üzerine yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı canlı yayında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Prof. Görür, asrın felaketinden önce de birçok uyarıda bulunduğunu belirterek önlem alınmadığı takdirde 18 ilin kaderinin de Kahramanmaraş ve Hatay gibi olacağını ifade etti. Gözyaşları içinde konuşan Görür, "Bunlardan biri de Maraş'tı, Hatay'dı. Şimdi onlar yok. Fay hattı üzerinde yaşayan illerin kaderi Maraş ve Hatay gibi olacak" dedi. Görür, bu illerde deprem olması durumunda zarar ve kayıpların anormal derecede fazla olacağının altını çizdi.

4-5 SAAT BOYUNCA AĞLADIM

6 Şubat'taki ilk depremde yaşadığı olayı anlatan Görür gözyaşlarını tutamadı: "Saat 6'ya doğru telefonum çaldı. Ben telefonumu genelde açık bırakırım. Kalktım, biri beni WhatsApp'tan görüntülü arıyor. Bir hanım gördüm. Önce tam anlamadım. Loş bir ışıkta saç baş karışık. Tam görünmüyor da.. Bir baktım yanında bir kız çocuğu var; 'Hocam bizi kurtar' diyor. Yani düşünün o sabah ben mübalasız 4-5 saat ağladım."

7 ÜRETME POTANSİYELİ VAR

Konuşmasının devamında illeri; Eskişehir, Denizli, Muğla, Erzincan, Kayseri, Tokat, Kahramanmaraş, Hatay, Kocaeli, Osmaniye, Bingöl, Konya, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa ve Hakkari olarak sıralayan Prof. Görür, "Direkt fayın üzerinde yaşıyor bu iller. Bunların altındaki faylar oldukça güçlü. Ve her kentte 7 ve üzerinde deprem oluşturmaya kapasiteleri var" dedi. Görür, önceki gün meydana gelen Marmara depremi için ise Gemlik bölgesinin sıkıntılı olduğunu ve önlem alınması gerektiğini vurguladı.

İSTANBUL VE YAKIN İLLER DEPREME HAZIRLANMALI

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, olası Marmara depremine sadece İstanbul özelinde hazırlığın yetmeyeceğini civar illerin de hazırlık yapması gerektiğine dikkati çekti: "İstanbul'un aslında her tarafı riskli değil. İstanbul'un deniz seviyesine yakın kesimleri, Avcılar ve Küçükçekmece gibi yerler daha çok etkilenecek. Bu yerlerde eğer yapı-zemin etkileşimine bağlı olarak gereken önlemler alınmamışsa orada ciddi hasar olacaktır."