Nasıl muvazzaf subay olunur? Muvazzaf asker nedir, ne demektir?

Muvazzaf kelimesi askeri okulların başvurularında sıkça rastlamaktayız. Bir çok vatandaşın merak ettiği ''Muvazzaf asker nedir, ne demektir? Nasıl muvazzaf subay olunur?'' sorularına bu haberimizde yanıt arayacağız. İşte muvazzaf subay başvuru süreci ve kelimenin anlamı ile ilgili detaylar..

Muvazzaf kelimesi, askeri okullara başvuru yapacak vatandaşların merak ettiği konular arasında. Muvazzaf askeri okullarda görev almak isteyen vatandaşların araştırdığı konuların başında yer alan başvuru süreci ile ilgili ayrıntıları bu haberimizde derledik. Peki Muvazzaf asker nedir, ne demektir? Nasıl muvazzaf subay olunur?

Muvazzaf kelimesi, dilimize Arapça'dan geçmiştir. Arapça'da "Görevlendirilmiş kimse, vazifeli" anlamına gelen Muvazzaf, Türk Dil Kurumu'na göre ise askerlik anlamı taşıyor. Silahlı Kuvvetlerde görev başında olan subay ve astsubaylarla askerlik hizmetini yapan erler ya da Bir görev ve hizmetle yükümlü olan kimse anlamına geliyor.

Bu çerçevede Muvazzaf Subay, mesleği askerlik olan subay; Muvazzaf Hizmet ise Askerlik çağına giren erkeklerin yapmakla yükümlü bulundukları askerlik görevi anlamı taşımaktadır.

MUVAZZAF NEDİR, NE DEMEKTİR?

Muvazzaf, Türk Dil Kurumu'nda silahlı birliklerde ve kuvvetlerde subay ya da astsubay olarak mesleği askerlik olan işleri yapanlara denmektedir. Sözleşmeli olan bu askerlik görevinde rütbe olarak en fazla yüzbaşına kadar yükselebilmektedir. Muvazzaf kelimesi Arapça ve Osmanlıca dillerinden gelmektedir. Türkçe karşılığı ise vazife gören kimsedir. Bu yüzden vazifesi olan asker bireylere muvazzaf denmektedir.

MUVAZZAF ASKER KİME DENİR?

Askerlik görevini bitirmiş ancak eli silah tutan kişiler savaş esnasında silahlandırılıp asker olurlar ise muvazzaf olmamakta, aksine yedek anlamına gelen askerlerdir. Bu yüzden muvazzaf ile yedek askerler karıştırılmamalıdır. Askeri kuvvetlerde askerlik yapan erlerin subay ya da astsubay olmasının yanı sıra askerlik vazifesini sözleşmeli olarak devam edenlere muvazzaf denmektedir. Bu bireyler sözleşmeli oldukları için en fazla yüzbaşı rütbesine erişebilmektedir. Daha yüksek rütbelileri ancak askeri okullardan mezun olanlar erişebilmektedir.

Şayet ömrünü askeri harp okullarında geçiren subaylara da muvazzaf dense de bu kişilerin rütbeleri daha yükseğe çıkabilmektedir. Kısacası muvazzaf nedir sorusunun cevabını kadrolu subay olarak söylersek yanlış olmaz.

Bu yazımızda muvazzaf nedir, ne demektir, kime denir konularında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında detaylı bilgilere yazımız devamından ulaşabilirsiniz.

MUVAZZAF SÖZLEŞMELİ SUBAY NASIL OLUNUR?

Sözleşmeli subaylardan yönetmelikte belirtilen şartları taşıyanlar, talepleri halinde muvazzaf subaylığa geçirilebilirler. Muvazzaf subaylığa geçiş için, Türk Silâhlı Kuvvetlerindeki yedinci fiilî hizmet yılı başından itibaren onikinci fiilî hizmet yılının bitimine kadar başvuru yapılabilir.