'Mutant vİrüs kontrolden çıkabilir'

Mutasyona uğrayan virüsün Vuhan'dakinden çok daha hızlı yayıldığını belirten Prof. Akın 33 ilde yeni varyantın görüldüğünü belirterek korkutan uyarıyı yaptı: “Kontrol altında tutamadığımız mutasyonlar var, tedirginiz.”

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, hastalık şiddetinde değişiklik yapmayan mutasyonlu virüsün Türkiye'de 33 kente yayıldığını söyledi. Akın, "Öyle bir mutantla karşılaştık ki yayılımı Vuhan'dan dünyaya dağılan virüse göre çok daha hızlı" dedi. Akın, şehirlerarası ulaşıma işaret ederek, akraba, eş-dost ziyaretlerinin tehlikeli olduğunu söyledi.

KONTROLSÜZ ARTIYOR

"Hastalığın şiddeti değişmiyor; ama yüzde 1 ölüm varsa 100 kişiden 1'ini kaybederiz. Vaka 100 bin olursa bin kişiyi kaybedersiniz. Onun için ölümün artmasından, yoğun bakımlara yüklenilmesinden tedirginiz. Şu an yük taşınıyor. Çünkü vaka sayısı kontrol edilebilir ölçüde; ama kontrol edemediğimiz yeni mutant vakaları artıyor. Bunu kontrol için çaba harcamak lazım. Şu an hastane düzeyinde önlem var. Tedavide bir değişiklik yok."

KISITLAMADA TIKLIM TIKLIM

İstanbul Gaziosmanpaşa'da iki günlük sokağa çıkma kısıtlamasında meydan ve caddelerdeki kalabalık dikkat çekti. Hava almaya çıktığını söyleyen bir genç "Yasak ama gezmeye geldim" diye konuşurken başka biri ise, "İnsanlar yasaktan anlamıyor" dedi.