1
Talimat doğrultusunda askerlerin bir kısmını Irak’ın kuzeyine konuşlandırdı. Birlikler, IŞİD tehdidi altındaki Musul Barajını koruyacak.
Musul'daki eğitim faaliyetleri kapsamında askeri varlığını artıran Türkiye, Başika'daki Türk askerinin bir kısmını Irak'ın kuzeyine konuşlandırdı. İntikalin, bölgedeki askeri ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak “yeni bir düzenleme” kapsamında yapıldığı, Kuzeye kaydırılan askere, IŞİD tehdidi altındaki Musul Barajını koruma görevi verildiği bildirildi. Irak'tan asker çekmeyen Türkiye'nin bu adımı, Irak merkezi hükümetine karşı bir iyi niyet hamlesi olarak algılanırken, kararın, Irak Merkezi Hükümeti ile varılan herhangi bir anlaşmaya dayanmadığı öğrenildi.
BAMERNİ'YE İNTİKAL ETTİLER
Musul Barajı’nı eğittiği peşmergelerle birlikte koruyacak Türk askeri, Musul’da IŞİD’e karşı ilk operasyonel bir görev üstlenmiş oldu
IRAK İLE İSTİHBARAT PAYLAŞIMI
Askerin kuzeye intikalinin Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Bağdat ziyareti ardından gerçekleşmesi dikkat çekerken, söz konusu intikalin bu ziyarette değil, Iraklı muhatapların da bilgisi dahilinde daha önce alınan kararlar uyarınca yapıldığı öğrenildi. Sinirlioğlu ile Fidan'ın 10 Aralık'ta gerçekleştirdikleri ziyaretin öncelikli gündeminin IŞİD tehdidi olduğu, bölgedeki terörist hareketliliğe ilişkin istihbarat bilgilerinin Iraklı muhataplarla paylaşıldığı ifade edildi. Türkiye'nin IŞİD ile mücadelede Irak'ın yanında olacağı da vurgulandı.
İRAN ASKER ÇEKMEDİ
Öte yandan Türk askerinin Musul'da artan sayısından rahatsızlık duyan İran'ın “askerleri geri çekiyorum” açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre bölgedeki İran askeri varlığı yaklaşık 3 bine ulaştı. Bölgede, Amerika, Almanya, İngiltere ve İtalya'nın da askeri varlık gösterdiği belirtildi. 400'e yakın Alman askerinin yanı sıra sınırlı sayıdaki İtalyan askerinin de eğitim faaliyetleri yürüttüğü kaydedildi.(Yeni Şafak)