1
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kimsenin sınırlarında gözümüz yok ama dönemin şartları gereği bu sınırlarımızı kendi isteğimizle kabul etmedik' sözleri ile gündeme getirdiği Musul ve bölgedeki tarihi haklarımız, arşivlerde unuttuğumuz uluslararası anlaşmaları da ortaya çıkardı. Türkiye-Irak'taki sınırı belirleyen 1926 Ankara Antlaşması ve 1924 Brüksel Sınırı Çizgisi'ne göre, 25 yıldan önce İngiliz Mandasından ayrılan Musul'un 1932'de Türk sınırlarına katılması gerekiyordu. Üstelik, BM'de oy birliği ile kabul edilen rapora göre bölgedeki Türkmen, Arap ve Kürt halkların talebi de buydu. Şeyh Sait ayaklanması gibi dış mihrakların çıkardığı iç karışıklıklarla mücadele eden genç Türkiye Cumhuriyeti, o dönemde bunları savunamadı. 1973 yılında, bu hakları gündeme getiren araştırmacı Raif Karadağ ise, elindeki belgeleri Cumhurbaşkanı ve başbakana sunacakken otel odasında ölü bulundu. Ama bölgede haritaların yeniden çizildiği bugünlerde Türkiye'nin iç güvenliği için 'önleyici doktrin' çerçevesinde bu anlaşmalar hayati öneme sahip, uluslararası belge olarak öne çıktı.
MUSUL, 1932'DE TÜRKİYE'YE BAĞLANMALIYDI
BM'YE GÖRE MUSUL BAĞDAT DEĞİL ANKARA'YA BAĞLANMALI
BM'ye bağlı Macar Başbakanı Kont Paul Teleki, İsveç Bükreş Büyükelçisi De Virsen ve Belçikalı Albay A. Paulis'in hazırladığı 'Brüksel Sınır Çizgisi' ile Türkiye-Irak arasındaki bugünkü sınırın belirlendiği ve buna sadık kalındığını ama anlaşmanın diğer maddelerine bağlı kalınmadığına dikkat çeken Prof. Sofuoğlu, "Bu üç uzmanın hazırladığı rapor, BM tarafından oy birliği ile kabul edildi. Üstelik, heyetin raporuna göre, bölgedeki Türkmen, Arap ve Kürtler olası bir yönetim değişikliğinde Arap idaresi olan Bağdat yerine Türk idaresi olan Ankara'ya bağlanmak istedikleri de ayrıntılarıyla anlatılıyordu"
ESRARENGİZ ÖLÜM
Türkiye'nin, Musul'u Misak-ı Milli sınırları içinde Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında bir şehir olarak gördüğünü ve Lozan'da bu konuda direndiğine dikkat çeken Prof. Sofuoğlu, "Sonrasında Şeyh Sait ayaklanmaları ile Türkiye'nin kendi iç karışıklıklarıyla meşgul olması sağlandı ve Türkiye Musul'la ilgilenemedi. 1973 yılında, Türkiye'nin Ankara Antlaşması ve Brüksel Sınır Çizgisi anlaşmasından doğan haklarını gündeme getiren araştırmacı Raif Karadağ, konuya ilişkin elindeki belgeleri dönemin Başbakanı Naim Talu ve Fahri Korutürk'e sunmak üzere gittiği Ankara'da otelde esrarengiz bir şekilde ölü bulundu. Kalp krizi dendi ama ölümü hala aydınlatılamadı. Türkiye'nin Musul'daki haklarının gündeme getirilmesi, her dönem bir şekilde engellendi" diye konuştu.STAR