İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi tarafından müsilajın doğal ortamında yararlı bakterilerle yok edilmesi için pilot proje başlatıldı. Bu kapsamda, Prof. Dr. Gülşen Altuğ'un hazırladığı çalışma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'na onaya gönderildi.
İÜ ekibi için Yenikapı'da müsilajın olduğu yerde bariyerli bir alan oluşturuldu. Bu alanda multiparametreyle değişken çevresel parametrelerin başlangıç değerleri ölçüldü, ortamın doğal bakteri düzeyini belirlemek amacıyla deniz suyu ve müsilaj (deniz salyası) örneği alındı. Alana üniversitedeki bilim insanlarının daha önce denizlerdeki çalışmalarında elde edilen yararlı bakteri karışımları verildi. Pilot projeyle Marmara Denizi'nde görülen müsilajın doğal ortamında yararlı bakterilerle temizlenmesi amaçlanıyor.
İstanbul'da başlatılan "müsilaj temizliği seferberliği" kapsamında çalışmalar sürüyor.
'SÜRECİ HIZLANDIRACAĞIZ'
Prof. Dr. Altuğ, çalışmanın detaylarını anlattı: "Amacımız son 20 yıldır denizlerden izole ettiğimiz yerli bakteri izolatlarını kullanarak müsilajın ayrışmasına takviye sağlamak ve çevreye zarar vermeden biyolojik iyileştirme gerçekleştirmek. Bozulan bakteriyolojik floranın tekrar iyileşmesi sürecini bu işi yapacak bakterilerle hızlandırmayı hedefliyoruz." w AA