Müsilaja bakterili çözüm! Yenikapı 5 günde temizlendi

Doğal bakteriyle müsilaj temizlendi. Marmara'daki müsilaj, İstanbul Üniversitesi'nin geliştirdiği doğal bakteriyle temizlendi. 8 Haziran'da başlatılan uygulamayla Yenikapı'daki müsilaj dibe çökmeden 5 günde yok oldu.

Marmara'yı saran müsilaj için temizlik seferberliği tüm hızıyla sürerken İstanbul Üniversitesi'nden müjde geldi. İÜ Su Bilimleri Fakültesi, Marmara Denizi'nin yüzeyini kapsayan müsilajı doğal ortamında deniz bakteri izolatlarıyla temizlemeyi başardı. Prof. Dr. Gülşen Altuğ ve ekibi tarafından yürütülen çalışma Yenikapı'da yapıldı.

DİBE ÇÖKTÜĞÜNÜ GÖRMEDİK

Ekip, müsilajın olduğu doğal ortama, daha önce denizden izole edilen yerli bakterileri her gün sabah ve akşam uyguladı. Çalışmanı 5. gününde deniz yüzeyindeki müsilaj temizlendi. Prof. Altuğ, "Çalışmamızla müsilajin dibe çökmediğini şu anda dipte hiç müsilaj olmadığını tespit ettik" dedi. Rapor Çevre Bakanlığı'na gönderildi.

2 BİN 166 TON SALYA TOPLANDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'nden 137 bölgede 6 günde toplamda 2.166.5 m³ müsilajın temizlendiğini açıkladı. Kurum illerdeki son tabloyu da şöyle açıkladı: "İstanbul 452.5, Kocaeli 133.5, Bursa 111.5, Tekirdağ 112, Balıkesir 300, Çanakkale, Yalova 831 m³ müsilajı temizledik."

YEDİĞİNİZ ANDA FELÇ GEÇİREBİLİRSİNİZ

KAÇAK MİDYE AVI İLE ZEHİR SAÇIYORLAR

Marmara'yı saran müsilaj nedeniyle balık ve midye yemek de tehlikeli bir hal alırken Beşiktaş, Üsküdar ve Fatih'te kaçak midye avcılarına ceza kesildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Doç. Dr. Muharrem Balcı "Midyeler bu zehirli maddeleri biriktirir. Bu midyeyi yediğiniz anda felç bile geçirebilirsiniz. İstediğiniz kadar pişirin. Midyenin zehri hasadıyla ilgilidir."