Müsilaj seferberliği başladı

7 ilde Marmara için müsilaj seferberliği. Marmara Denizi'ndeki müsilajla mücadele kapsamındaki en büyük deniz temizliği seferberliği, Caddebostan Sahili'nden başlatıldı. Bakan Murat Kurum, 7 ildeki eşzamanlı çalışmalar için bilim kurulu oluşturacaklarını söyledi.

AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla, Marmara Denizi'ne kıyısı olan 7 ili kapsayan Büyük Deniz Temizliği Seferberliği, Caddebostan Sahili'nden başlatıldı. Bu kapsamda 25 deniz yüzeyi temizleme teknesi, kirlilik dağılmasını önlemek için bariyer serme tekneleri, 18 destek botuyla harekete geçildi. Toplanılan tüm atıklar; karaya getirip sızdırmasız kamyonlarla, belediyelerin bertaraf tesislerine gönderilecek. Tüm operasyon boyunca yaklaşık bin kişilik ekip çalışacak.

KORUMA ALANI İLAN EDİLECEK

Çalışmaları takip eden Bakan Kurum, şunları söyledi: "Bir koordinasyon kurulumuz var. Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde bilim ve teknik kurulu oluşturacağız. Stratejik eylem planı çerçevesinde de atılacak adımlarımızı 3 yıl içerisinde atmak suretiyle Marmara'mızı eski haline dönüştürecek tüm eylemleri yapmış olacağız. 2021'in yıl sonuna kadar Marmara Denizi'nin tamamını Koruma Alanı ilan edeceğiz. Hem tarım hem de sanayi kaynaklı kirliliği durduracağız. Atıksu arıtma sistemlerimizi en ileri teknolojiye taşıyarak, deniz suyu kalitesini yükselteceğiz. Arıtma tesislerimizin teknolojilerini en üste çıkaracağız. Kaçak balıkçılığa geçit verilmeyecek. Marmara'yı kurtaracağız."

TEMİZ GÜNLERİNE DÖNECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUM

Emine Erdoğan, '#MarmaraHepimizin' etiketiyle yayımladığı mesajında, şu ifadelere yer verdi: "Bakanlığımızın hazırladığı eylem planının başarıya ulaşacağını ve Marmara Denizi'nin eski temiz günlerine döneceğini ümit ediyorum."

TOPLANAN DENİZ SALYASINA TALİBİZ

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü laboratuvarlarında, deniz salyasından gübre, tarım ilacı, bioplastik ve biyoyakıt üretmek için başlatılan çalışmalar sürüyor. Toplanan deniz salyasına talip olduklarını belirten Prof. Dr. Mete Yılmaz, "Eğer ürünlerimizden verim alırsak, denizde müsilaj biterse çiftliklerde üretebiliriz" dedi.

BERTARAF EDİLECEK

Deniz salyasıyla mücadele çalışması kapsamında Balıkesir'de deniz temizliği seferberliği başlatıldı. Arındırılan müsilajın katı atık transfer merkezinde susuzlaştırıldıktan sonra düzenli depolama tesisinde bertaraf edileceği öğrenildi.

20 TON TOPLANDI

Çanakkale Boğazı'nda rüzgarla yön değiştiren müsilaj, dün Kordon Boyu kıyılarında etkisini iyice artırdı. Eylem planı kapsamında temizlik çalışmalarına başlayan ekipler, yapılan deniz temizliğinde bir günde 20 ton müsilaj topladı.

Müsilaj temizleme çalışmalarının uygulandığı bölgeler: Caddebostan, Tuzla Tersane, Yenikapı açıkları, Kartal Sahilboyu, Maltepe Dolgu Alanı, Gürpınar Sahili, Kurbağalıdere, Pendik Sahilboyu, Kocaeli Körfez, Bursa Gemlik, Balıkesir Bandırma, Çanakkale Marina bölgesi, Gelibolu, Yalova Aksa Önleri ve Yalova Tersaneler Bölgesi.