Münbiç operasyonu son dakika haberleri Münbiç nerede, haritadaki yeri önemi nedir?

Münbiç operasyonu son dakika haberleri, Münbiç nerede sorusu araştırılıyor. Münbiç’in haritadaki yeri nasıl? Yerel kaynaklardaki iddiaya göre ABD ile uzlaşma çerçevesinde Türk askeri dış mahallelere girildi. Mehmetçik, ABD birlikleriyle birlikte bölgede devriyeye başladı. Bölgeden ilk görüntüler de geldi. Ankara ile Washington arasında yapılan anlaşmadan sonra, Türk ordusu Menbiç kırsalına giriş yaptı. Sacur nehri hattında konuşlanan Türk askerleri, ABD birlikleriyle birlikte bölgede ortak devriyeye başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'de 4 Haziran'da yaptıkları görüşmede Münbiç'te güvenlik ve istikrarın sağlanmasını da içerecek yol haritasını onaylamıştı. Vatandaşlar Münbiç ile ilgili bilgileri araştırmaya başladılar. Suriye'nin kuzeyinde yer alan Münbiç kenti, Türkiye'ye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunuyor. İç savaş öncesi yapılan nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşıyor. Arap ve Kürtlerin yaşadığı Münbiç halkının çoğunluğunu Sünniler oluşturuyor. Kent, 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu'nun denetimine geçti. Daha sonra 2014 yılında DAEŞ, kentin kontrolünü ele geçirdi. Böylece, DAEŞ; silah, lojistik destek ve savaşçı geçirmek için kullandığı en önemli geçiş noktalarından birisini kaybetmiş oldu.

Münbiç nerede, haritadaki yeri önemi nedir? Münbiç operasyonu son dakika haberleri araştırılıyor. Yerel kaynaklardaki iddiaya göre ABD ile uzlaşma çerçevesinde Türk askeri dış mahallelere girildi. Mehmetçik, ABD birlikleriyle birlikte bölgede devriyeye başladı. Bölgeden ilk görüntüler de geldi. Ankara ile Washington arasında yapılan anlaşmadan sonra, Türk ordusu Menbiç kırsalına giriş yaptı. Sacur nehri hattında konuşlanan Türk askerleri, ABD birlikleriyle birlikte bölgede ortak devriyeye başladı. Vatandaşlar Münbiç ile ilgili bilgileri araştırmaya başladılar. Suriye'nin kuzeyinde yer alan Münbiç kenti, Türkiye'ye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunuyor. İç savaş öncesi yapılan nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşıyor. Arap ve Kürtlerin yaşadığı Münbiç halkının çoğunluğunu Sünniler oluşturuyor. Kent, 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu'nun denetimine geçti. Daha sonra 2014 yılında DAEŞ, kentin kontrolünü ele geçirdi. Böylece, DAEŞ; silah, lojistik destek ve savaşçı geçirmek için kullandığı en önemli geçiş noktalarından birisini kaybetmiş oldu.

MÜNBİÇ OPERASYONU SON DAKİKA!

Yerel kaynaklardaki iddiaya göre ABD ile uzlaşma çerçevesinde Türk askeri dış mahallelere girildi. Mehmetçik, ABD birlikleriyle birlikte bölgede devriyeye başladı. Bölgeden ilk görüntüler de geldi.

Ankara ile Washington arasında yapılan anlaşmadan sonra, Türk ordusu Menbiç kırsalına giriş yaptı. Sacur nehri hattında konuşlanan Türk askerleri, ABD birlikleriyle birlikte bölgede ortak devriyeye başladı.

ÖNCE DEAŞ SONRA PKK İŞGAL ETTİ

YPG/PKK, nüfusunun yüzde 90'ından fazlasını Arapların oluşturduğu  Suriye'nin Halep iline bağlı Münbiç ilçesini Ağustos 2016'da ABD'nin desteğiyle  terör örgütü DEAŞ'tan alarak işgal etmişti.

Terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele bahanesiyle YPG/PKK'ya desteğini  sürdüren ABD, ilçe merkezinin DEAŞ'tan temizlenmesinin ardından YPG/PKK'nın  ilçeden çıkacağı konusunda Türkiye'ye garanti vermiş ancak bunu yerine  getirmemişti.

3 AŞAMALI YOL HARİTASINDA ANLAŞILMIŞTI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike  Pompeo, ABD'de 4 Haziran'da yaptıkları görüşmede Münbiç'te güvenlik ve istikrarın  sağlanmasını da içerecek yol haritasını onaylamıştı.

Münbiç'e yönelik üç temel aşamadan oluşan yol haritasının ilk  aşamasında ön hazırlık çalışması yapılması, ikinci aşamada PYD/YPG/PKK'nın yerel  yapılardan Türkiye ile ABD'nin iş birliğiyle çıkarılması, son aşamada ise Türk  ile ABD müşterek askeri devriyelerinin güvenliği ve istikrarı sağlaması  hedefleniyor.

MÜNBİÇ NEREDE?

Suriye'nin kuzeyinde yer alan Münbiç kenti, Türkiye'ye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunuyor. İç savaş öncesi yapılan nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşıyor. Arap ve Kürtlerin yaşadığı Münbiç halkının çoğunluğunu Sünniler oluşturuyor.

Kent, 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu'nun denetimine geçti. Daha sonra 2014 yılında DAEŞ, kentin kontrolünü ele geçirdi. Böylece, DAEŞ; silah, lojistik destek ve savaşçı geçirmek için kullandığı en önemli geçiş noktalarından birisini kaybetmiş oldu.

Ağustos 2016'da ise yaklaşık iki ay süren bir kuşatmanın ardından Kürt grupların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) bağlı Münbiç Askeri Konseyi, ABD'nin de desteğiyle kenti DAEŞ'den geri aldı.

Kentte sivil idarenin yürütülmesi ve temel hizmetlerin sağlanması ise Münbiç Sivil Konseyi tarafından yapılıyor.

MÜNBİÇ’İN ÖNEMİ NE?

Türkiye, sınırın Suriye tarafında "terörden arındırılmış bir bölge" oluşturmak amacıyla başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab kentinin DAEŞ'den alınmasının ardından bir sonraki hedefin Münbiç olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aralık ayında yaptığı bir konuşmada, Türkiye'nin hedeflerini şöyle tarif etti:

"Terörden arındırılmış güvenli bölge diye bir tezimiz var. Başından beri bunu söylüyoruz bu olmazsa Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa her zaman tehdit altında. Dertleri ne? Kuzey Suriye'de yeni bir devlet kurmak. Biz böyle bir devletin kurulmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu böyle bilinmeli."

Erdoğan Ağustos ayında da ayrıca, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında yapılan operasyonların "DAEŞ , PKK ve YPG tehdit olmaktan çıkana kadar" devam edeceğini söylemişti.

Bu nedenle Türkiye, YPG'nin uzaklaştırılması için Münbiç'e operasyon başlatmayı planlıyor.