MÜMSAD'dan bilgilendirici mektup

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) olarak, öncelikle toplum sağlığını ilgilendiren konularda yaptığınız haberlerle kamuoyunun farkındalığını yükseltmeye yardımcı olduğunuz için size teşekkür etmek isteriz. aksam.com.tr'de 17 Haziran 2020 tarihinde yer alan “Trans yağların sebep olduğu hastalıklar binlerce can alıyor” başlıklı haberinizle ilgili olarak toplumu yanlış bilgilendirmemek adına sizleri bilgilendirmek isteriz.

Ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan ve bu yıl yürürlüğe giren yeni mevzuata göre, gıda tedarik zincirinde trans yağ limiti, AB ülkelerinde olduğu gibi yüzde 2 olarak belirlenmiştir. Ancak trans yağı, derneğimiz öncülüğünde 12 yıl önce elimine eden Türk margarin endüstrisi, trans yağ seviyesini tüm dünyada ve ülkemizde geçerli olan %2 seviyesinin de yarısına indirerek, dünyaya örnek olacak bir başarı örneği göstermiştir. Bugün piyasadaki ürünlerin %98’ini oluşturan MÜMSAD üyesi firmaların margarinlerindeki trans yağ seviyesi 2007 yılından bu yana yüzde 1’in altındadır.

Haberde de bahsi geçen trans yağ oluşumuna neden olan “kısmi hidrojenasyon” yöntemi terk edilerek bu dönüşüm sağlanmıştır. Böylelikle ülkemizdebu konuda hiçbir yasal düzenleme ve sınırlama yokken başlatılan bu gönüllü girişim sonucunda ürünlerinde trans yağ seviyesini %1’in altına indirmeyi başarmıştır. Bu seviye bilim dünyası tarafından “trans yağ yok” olarak kabul edilmektedir.Yine haberde geçen ve trans yağ olduğu iddia edilen “Bisküvi, kraker, kek, çikolata ve gofret gibi hazır gıdalar” da bu yağlarla üretildiği için trans yağ içermesi gerekir.Bugün Türkiye‘de yüzde 1’in altında olan ürünlerde ‘Trans yağ yoktur’ logosu kullanılıyor. Bu logo da MÜMSAD’ın üzerine tescillidir.

Bu vesileyle, 150 yıllık bir gıda maddesi olan margarinin, çeşitli teknolojik gelişmelerden sonra günümüzde aşağıdaki özellikleri taşıdığını bilmenizi isteriz.

Trans yağ yoktur (Türk Gıda Kodeksi’ne göre %1’in altındaki trans yağ içeriği ‘trans yağ yoktur’ şeklinde beyan edilebilir).

Tamamen bitkisel kökenli yağlardan üretilir.

Bitkisel kökenli hiçbir ürün kolesterol içermediğinden margarin de kolesterol içermez. Trans yağ içermediği için kolesterol yükselmesine de neden olmaz.

Doğadaki bütün yağlar hem doymuş hem doymamış yağ içerir. (Örneğin genellikle zeytin yağda % 14-17, Ayçiçek yağında % 11) Yumuşak (kase) margarinlerde doymuş yağ asidi oranı neredeyse sıvı yağ seviyesindedir.

Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz.Konuyla ilgili hassasiyetiniz, ilgi ve desteğiniz için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.