Mülki idari amiri kimlerdir? Mülki idari amiri nedir, ne iş yapar?

Resmi Gazete'de yer alan atama kararnamesine göre 624 mülki idari amirinin görev yeri değişti. Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandı. Vatandaşlarda araştırmalarında Mülki idari amiri nedir, ne iş yapar? Mülki idari amiri kimlerdir? sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. İşte konuya dair merak edilenler...

Mülki idari amiri hakkında aramalar yapılıyor. 624 mülki idari amirinin, görev yerleri liyakat ve kıdemleri dikkate alınarak değiştirildi. Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Mülki idari amiri nedir, ne iş yapar? Mülki idari amiri kimlerdir? Haberimizin içerisinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

MÜLKİ İDARİ AMİR NEDİR, NE İŞ YAPAR?

Mülki idare amiri unvanı, vali ve kaymakamlar ile bu unvanlara sahip olup İçişleri Bakanlığı merkez teşkilatı ile iller kuruluşunda görev alanları ve maiyet memurlarını kapsamaktadır. Mülki idare amiri tabirinden anlaşılması gereken esas itibari ile vali ve kaymakamlardır.

Mevzuatta yer alan atıflar

Mevzuatta çoğu zaman bir yetkilin kullanılmasına atıf yaparken ilgili veya yetkili mülki idare amiri ya da mahallin en büyük mülkiye amiri ifadesi kullanılmaktadır. Örneğin, Vergi Usul Kanununda tadilat komisyonlarının mahallin en büyük mülkiye memurunun vergi dairesi müdürü olmayan gelir memurları arasından seçeceği bir başkan ile iki üyeden kurulacağı hükmü yer almaktadır. Bunun gibi birçok mevzuat düzenlemesinde bu ve buna benzer atıflara rastlanmaktadır. Bu atıflardan anlaşılması gereken, kullanılacak yetkinin ilçeyle mi ya da il geneli ile mi ilgili olduğuna bakarak sırası ile ya kaymakam ya da vali olduğudur.

MÜLKİ İDARİ AMİRİ KİMLERDİR?

Vali

Vali yardımcısı

Kaymakam

Hukuk işleri müdürü

Kaymakam adayı