Muharrem ayı ne zaman bitiyor, son gün ne zaman? 2019 Aşure günü ne zaman bitiyor?

Muharrem ayı ne zaman bitiyor? sorusu arama motorunda yoğun olarak araştırılıyor. Muharrem ayı bu yıl 31 Ağustos Cumartesi günü başladı. Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen ''Aşure Günü'' bu yıl 9 Eylül'de idrak edildi. Muharrem ayı, hicri takvime göre yılın ilk ayı olarak kabul görüyor ve Müslümanlar için oldukça faziletli bir ay. Muharrem ayı tarihleri, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyuruldu. Muharrem ayı ne zaman bitiyor? diyenler için yanıtı haberimizde..

Muharrem ayı ne zaman bitiyor? sorusu Müslümanlar tarafından merak ediliyor. İslam aleminin önemle idrak ettiği Muharrem ayı 31 Ağustos 2019 tarihinde başlamıştı ve halen devam ediyor. Peygamber Efendimizin 'Allah'ın ayı' diye nitelediği muharrem ayının ne zaman biteceği internette sık sık araştırılıyor.  Bu mübarek ayın bitmesi ile  Safer ayı başlayacak. Muharrem ayı ne zaman bitiyor? diyenler için yanıtı haberimizde.. 

MUHARREM AYI NE ZAMAN BİTİYOR? 

Muharrem ayı bu yıl 31 Ağustos Cumartesi günü başladı. Aynı zamanda Hicri yılbaşı da olan Muharrem ayının birinci günü ile 1440 hicri yılından, 1441 hicri yılına girildi. Bu mübarek ay 29 Eylül'de bitecek ve Safer ayı başlayacak.

İslam inancına göre peygamberlerin hayatına dair birçok önemli hadisenin yaşandığı ve aşure tatlısının yapıldığı muharrem ayının onuncu gününe denk gelen "Aşure Günü" bu yıl 9 Eylül'de idrak edildi.

MUHARREM AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Müslümanlık açısından birçok önemli olayın yaşandığı Muharrem ayında gerçekleşen ve bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açılmasını sağladı. Hz. Ömer'in halife olduğu dönemde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali'nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayıldı. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görüldü.

İslam dünyasında dönüm noktası sayılan hicret; Allah'a ve O'nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılığın bir ifadesi ve hakka, hakikate, ilme, medeniyete yapılan yolculuk şeklinde ifade edilir. Hicret, Allah yolunda fedakarlığının ve kardeşliğin nüksettiği gündür.

MUHARREM AYININ FAZİLETİ

Muharrem ayı Peygamberimiz (s.a.v) tarafından Şehrullah (Allahın Ayı) olarak tanımlanmış, Cenabı Allahın ilahi bereket ve feyzinin, Rabbani ihsan ve kereminin bol bol müminlere ihsan edildiği mübarek bir aydır.

Hicret, Muharrem ve Aşura “Sevgili peygamberimizin Mekke’den Medine’ye hicretinin gerçekleştiği ve rahmet peygamberinin “Allah’ın ayı” olarak nitelendirdiği Muharrem ayı süresince idrak edilecek. Peygamber Efendimiz (sav), Muharrem ayının faziletlerine işaret etmiş, Muharrem ayında tutulan orucun Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç olduğunu belirterek ashabına aşure gününde bir gün öncesi veya sonrası ile birlikte oruç tutmayı tavsiye etmiştir.

Hz. Peygamber Aşûre günü oruç tutmayı teşvik etmiş ve "Aşûre günün orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım" buyurmuştur. Peygamberimiz, hadiste "Aşûra günü'nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir." Ancak, Hz. Peygamberin bildirdiğine göre yalnızca Aşûra günü değil, Muharremin 9, 10 ve 11. günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir.