MSB duyurdu: Helikopterin bulut içinde kalması ve görüş kaybetmesiyle kazanın meydana geldiği değerlendirilmektedir

Milli Savunma Bakanlığı Bitlis'in Tatvan ilçesinde meydana gelen 11 askerimizin şehit olduğu helikopter kazasına ilişkin önemli bilgiler verdi. Yapılan açıklamada, ''Ani hava değişimi ile olumsuz hava şartlarıyla karşılaşılmış, bulut içine girilmiştir.'' denildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Bitlis'te 11 askerin şehit olduğu helikopter kazasına ilişkin kaza-kırım heyetinin ilk değerlendirmelerini paylaştı.

KAZA KIRIM RAPORU AÇIKLANDI

AA'da yer alan bilgilere göre, Bitlis'teki helikopter kazasına neden olduğu değerlendirilen ani hava değişiminin daha önceden tahmin edilip edilmeyeceğine yönelik soru üzerine güvenlik kaynakları, hava durumuna ilişkilerin bilgilerin Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alındığını, askeri ve sivil uçuş yapan tüm araçların bunlardan faydalandığını belirtti.

Bölgenin coğrafi yapısından dolayı ani hava değişikliklerinin yaşanabildiğini ifade eden kaynaklar, helikopterin bir yere çarpmasının söz konusu olmadığını, bulut içi oryantasyon kaybının yaşandığını aktardı.

Kazaya ani hava değişikliği dışında bir etkenin neden olmadığını yineleyen kaynaklar, kaza kırımda yaralanan personelin sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisini de paylaştı.

Cougar helikopterlerinin Türk Silahlı Kuvvetlerinde genellikle idari görevlerde kullanıldığını aktaran güvenlik kaynakları, söz konusu helikopterlerin kullanımının 150 bin saati aştığını vurguladı.

"PİLOTUN KARARI ESASTIR"

Hava şartları uygun olmasa dahi komutanların emri ile helikopterlerin havalandırıp havalandırılmayacağına yönelik soruya da güvenlik kaynakları şu yanıtı verdi:

"Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Uçuş camiasında pilotun kararı esastır. Buna herhangi bir komutanın etki etmesi mümkün değil. Pilotun kendi kararına bırakılır. Komutan olarak rütbeli personel emir verebilir ama uçuş için bir emir verilmesi söz konusu değildir."