MSB'den F-16 açıklaması: Satışı şarta bağlı değil

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Yunan basınının “ABD, F-16'ları Türkiye'ye Yunan adaları üzerinde uçmamak şartıyla verecek” iddiasını yalanladı. Kaynaklar, F-16 tedariki konusunun herhangi bir şarta bağlı olmadığı belirtti.

AA

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlık kaynakları, Türkiye'nin ABD'den tedarik edeceği 40 adet F-16 blok 70 ve 79 adet modernizasyon kitine dair merak edilen tüm soruları cevapladı.

YUNAN BASININI YALANLADI

Yunan Kathimerini Gazetesi'nin, "ABD, F-16'ları Türkiye'ye Yunan adaları üzerinde uçmamak şartıyla verecek" diye yazdığının hatırlatılması üzerine kaynaklar, "Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda, 40 adet yeni F-16 Blok-70'in tedariki, mevcut 79 adet F-16'nın ise modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizatları içeren talebimizin ABD Kongresi'ndeki onay süreci 26 Ocak'ta başlamıştır. Bazı Yunanistan kaynaklı haber sitelerinde iddia edildiğinin aksine F-16 tedariki ve modernizasyonu konusu herhangi bir şarta bağlı değildir" dedi. Kathimerini Gazetesi'nin haberinin ardından AKŞAM, konuyu güvenlik kaynaklarına sormuştu. Kaynaklar, "Böyle bir şeyin gündeme gelmesi bile abes. Türkiye'nin böyle bir şeyi kabul etmesi mümkün mü! Bırakın kabul etmeyi böyle bir şeyi hiç kimse Türkiye tarafına teklif dahi edemez. Türkiye alacağı F-16'ları bağımsız ve kendi kararlarını kendi alabilen bir ülke olarak hiç kimseye sormadan ihtiyaç duyduğu yerde kullanır" açıklamasını yapmışlardı.

F-35'TE DEĞİŞİKLİK YOK

Bakanlık kaynakları, ABD tarafından yapılan F-35 ile ilgili son açıklamalara ilişkin de şunları ifade etti: "Bu konu çok konuşuldu, tartışıldı. Her iki ülkenin duruşunda şu an herhangi bir değişiklik yok. ABD tarafından gelen açıklamaları bu aşamada bir iyi niyet beyanı olarak değerlendirmek gerekir. Bu konuda herhangi bir değişiklik veya gelişme olursa bilgilendirme yaparız."

EUROFIGHTER SÜRECİ İŞLİYOR

Türkiye'nin Eurofighter talebinin devam edip etmediği sorusu üzerine kaynaklar, talebin devam ettiğini ve konsorsiyum ülkelerinden Almanya'nın bu konuda olumlu yaklaşımının beklendiğini ifade etti.

31 Ocak'ta AKŞAM'a açıklama yapan güvenlik kaynakları Yunan gazetesinin iddiasını yalanlamıştı.