MSB: O Teğmen uzaklaştırıldı

MSB, Tuzla Piyade Okulu'ndaki teğmenlerin ‘Atatürk fotoğrafı' tartışmasıyla ilgili idari soruşturma başlatıldığını, olaya sebep olan personelin geçici olarak görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İstanbul'daki Tuzla Piyade Okul Komutanlığı'nda 10 Kasım Atatürk'ü anma törenlerinde Atatürk fotoğrafı takmak istemeyen teğmenlerle diğer teğmenler arasında yaşanan gerilime ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bakanlık, Piyade Okulu'ndaki olaya ilişkin adli soruşturmanın yanında idari soruşturma başlatıldığını duyurdu.

MÜSAMAHA EDİLMEYECEK

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ülkeye yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve sınır ötesinde üstlendiği tüm görevleri büyük bir azim, kararlılık ve başarıyla yerine getirdiği vurgulanan açıklamada, binlerce yıllık köklü bir geçmişe ve geleneğe sahip kahraman Türk ordusunun ve askerliğin temelinin disiplin üzerine kurulduğuna dikkat çekildi. TSK İç Hizmet Kanunu'nun 13'üncü maddesindeki "Disiplin: Kanunlara, nizamlara ve amirlere mutlak bir itaat ve astının ve üstünün hukukuna riayet demektir. Askerliğin temeli disiplindir" tanımı hatırlatılarak, TSK içerisindeki temel değerlerini sarsacak, disipline aykırı ve askeri hiyerarşiyi bozan, bozabilecek hiçbir kişi, olay ve duruma müsamaha gösterilmeyeceği belirtildi.

DİSİPLİN İŞLEMİ YOK

TSK Disiplin Kanunu'nun 29'uncu maddesinde bu tür hadiselere karışan subay, astsubay, uzman erbaş veya sözleşmeli erbaş ve erlerin geçici olarak görevden uzaklaştırılabileceği belirtilerek, "Adli soruşturmaya ilave olarak derhal idari soruşturma başlatılmıştır. Olaya sebebiyet veren personel hakkında geçici görevden uzaklaştırma kararı alınmıştır. Kamuoyuna yansıtılmaya çalışılan durumun aksine, henüz tesis edilmiş nihai bir disiplin işlemi bulunmamaktadır" denildi.