AKŞAM GAZETESİ
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İran savaşıyla Doğu Akdeniz ve Ege'deki askeri hareketliliğe ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakanlık, Adana'daki İncirlik Üssü'ne ilişkin "İncirlik bir Türk üssüdür. Eskişehir'deki 10'ncu Ana Jet Üs Komutanlığımız İncirlik'te konuşludur. F-16 filomuz, tanker filomuz ve İHA'larımız bulunmaktadır. Üzerindeki tüm tesisleri ile mülkiyeti Türkiye'ye aittir. Üs komutanı Türk tuğgeneralimizdir. Orada Amerikan askerlerinin olması Amerikan üssü olduğu anlamına gelmez. Orada ayrıca İspanya, Polonya ve Katar askeri personeli de bulunmaktadır" ifadelerini kullandı. MSB, Ege Adaları'nın gayri askeri statüsüne dikkat çekti:
TÜM KIBRIS KORUNACAK
"Yunanistan'ın adaların statülerini ihlal eden girişimleri hem hukuka aykırı hem de komşuluk ilişkilerimizi zedelemektedir. Yunanistan'ın bölgemizde yaşanan krizleri fırsata çevirmeye yönelik girişimlerini kabul etmiyoruz. KKTC'nin güvenliği ile Doğu Akdeniz'de istikrarın muhafazası, Türkiye açısından stratejik önemdedir. KKTC'ye konuşlandırdığımız hava ve hava savunma unsurlarımız, muhtemel tehditler karşısında hızlı reaksiyon kabiliyetimizi güçlendirmeye yöneliktir."
Türkiye'nin Kıbrıs'ta garantör ülke olduğuna vurgu yapan MSB, "Garantör olmayan bazı ülkelerin Kıbrıs Adası ve Doğu Akdeniz'e askeri unsur sevk ettiği bir ortamda, Türkiye'nin aldığı tedbirler son derece meşru ve dengeli güvenlik yaklaşımının gereğidir. KKTC'ye biz yeteriz. Aldığımız bu ilave tedbirler sadece KKTC'nin değil Ada'nın tamamının güvenliğine katkı sağlayacaktır. Hiçbir oldu-bittiye izin vermeyecek, garantörlüğün vermiş olduğu hak ve yetkileri kullanmaktan çekinmeyeceğiz" mesajını verdi.
S-400 AÇIKLAMASI
Bakanlık, düşürülen füzelerde neden S-400'lerin kullanılmadığına ilişkin "Türkiye, NATO'nun entegre hava ve füze savunma sisteminin bir parçasıdır. Bir balistik füze tespit edildiğinde, müdahale süresinin çok kısa olması sebebiyle sistem en uygun ve en hızlı önleme aracını otomatik olarak seçerek ateşlemektedir" ifadelerine yer verdi.
AKŞAM, KKTC'ye konuşlandırılan 6 adet F-16 uçağını manşete taşımıştı.