AA
Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi'nde klinik çalışmaları yürütülen "biyonik giysi", özellikle multipl skleroz (MS) hastalarının ağrı ve kasılmaların azaltılmasında umut vaat eden sonuçlar alınmasını sağladı.
Prof. Dr. Muhammed Kılınç, "Şu an 'mollii suit' isimli, giyilebilir teknoloji ürünü bir cihazın klinik çalışmalarını fakültemizde sürdürüyoruz. Eşofman altı ve üstü gibi düşünebileceğiniz normal bir kıyafet bu, içerisinde elektrotlar var. Hastalarımızın klinik değerlendirmelerini cihaza giriyoruz, sonra cihaz hangi kaslara ne kadar akım vermesi gerektiğini tespit edip, uyguluyor. Bu esnada hasta sadece yatar pozisyonda dinleniyor. Amaç elektrik akımlarıyla hastadaki kasılmaların azaltılmasını sağlamak" dedi.
MS hastalarının kasılmalar sebebiyle yürüme, kollarını kullanma zorluğu yaşadığına işaret eden Kılınç, "Klinik çalışmasını sürdürdüğümüz teknolojik giysi kasılmaları önlemeye yönelik geliştirilen bir ürün. Çalışmada yaklaşık 50 MS hastasını tedaviye almayı planlıyoruz, şu ana kadar da 8 hastamızın tedavisini bitirdik, devam eden hastalarımız da var. Tedavisi tamamlanan hastalarımız olumlu geri dönüşlerde bulundular. Günlük yaşamda daha rahat ettiklerini, ağrı ve kasılmalarının azaldığını, özellikle geceleri daha rahat uyuyabildiklerini ifade ettiler" diye konuştu.
Biyonik giysiyi kullanan İsmail Kaya, "Hastalığım agresif ilerliyordu. MS nedeniyle yatalak kaldığım dönemler de oldu. Hocalarımızın uyguladığı tedaviyle her kötüleştiğimde tekrar ayaklanabildim" dedi.