mRNA aşısı nedir, hangi ülkenin? BioNtech mRNA aşısı mı, inaktif mi?

mRNA aşısı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 3. doz olarak uygulanması yönünde tarih verdiği BioNtech aşı açıklaması ile birlikte gündeme geldi. Bilindiği üzere Kovid-19 salgını sırasında, birçok bilimsel keşif laboratuvarlardan uygulamaya döküldü ve onlarca yıl bekledi. En çarpıcı örnek, yeni nesil aşıların yaratılmasına hizmet eden viral vektör, inaktif ve mRNA'ya dayalı teknolojilerdir. Peki mRNA aşısı nedir, hangi ülkenin? BioNtech mRNA aşısı mı, inaktif mi?

Koronavirüse karşı mRNA aşılarının etkili olduğu düşünülen BioNtech ile ilgili 3. doz kararı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan beklenen açıklama geldi. Bir bağışıklık tepkisini tetiklemek için, birçok aşı vücudumuza zayıflamış veya etkisiz hale getirilmiş bir mikrop yerleştirir. Bunun yerine, mRNA aşıları, hücrelerimize vücudumuzda bir bağışıklık tepkisini tetikleyen bir proteinin, hatta sadece bir protein parçasının asıl yapılacağını öğretmek için bir laboratuvarda oluşturulan mRNA'yı kullanır. Antikor üreten bu bağışıklık tepkisi, gerçek virüs vücudumuza girerse bizi enfekte olmaktan korumaktadır.

İNAKTİF KOVİD-19 AŞISI NEDİR?

İnaktif Kovid-19 aşısı, Kovid-19'a neden olan Yeni Koronavirüs'ün (SARS-CoV-2) kimyasal ve fiziksel uygulamalardan geçirilerek hastalık yapıcı özelliğinin ortadan kaldırılmasıyla elde edilen, vücutta bağışıklık yanıtı oluşturabilen cansız virüs aşısıdır. Ülkemizde uygulanan Sinovac aşısı inaktif aşıdır.

MRNA NE DEMEK?

Mesajcı RNA, sentezlenecek bir proteinin amino asit dizisine karşılık gelen kimyasal şifreyi taşıyan bir moleküldür. mRNA, bir DNA kalıptan transkripsiyon yoluyla sentezlenir ve protein sentez yeri olan ribozomlara, protein kodlayıcı bilgiyi taşır.

MRNA AŞISI NEDİR?

mRNA Aşıları; Hedeflenen mikroorganizmanın antikor oluşturan antijenik yapısının mRNA'sını içeren aşılardır.

(COMIRNATY- Pfizer Biontech mRNA aşısı, Moderna mRNA aşısı gibi)

İNAKTİF KOVİD-19 AŞISI KAÇ DOZ UYGULANACAK?

Bakan Koca, "Bilgilerimiz, inaktif aşıdan 3 ay sonra yapılan hatırlatma dozunun koruyuculuğu çok önemli ölçüde artırdığını göstermektedir. 3 doz aşı olmuş vatandaşlarımızın vaka sayıları içindeki oranı yüzde 2'den daha azdır." açıklamasında bulundu.

mRNA AŞISI OLANLAR 3. DOZ AŞIYI OLACAK MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BioNtech 3. doz aşısının Bilim Kurulu'nda görüşüleceğini açıkladı. Kurul kararı belli oldu ve yeni karalar 5 maddede sıralandı.

Bilim Kurulu Toplantımızda ise yine bazı önemli kararlar aldık. Bu kararları sıralamak gerekirse:

1. mRNA aşısı olmuş olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmiş kişilere risk grupları önceliklendirilerek hatırlatma dozu yapılmasının uygun olacağına karar verildi. Bu gruplar;

a) 60 yaş üzerindeki vatandaşlar

b) 18-60 yaş arasında olup kronik hastalıkları olanlar

c) Başta sağlık çalışanları olmak üzere yüksek riskli mesleklerde çalışanlar.

2. 60 yaş üzerindeki vatandaşlarımız ile gebelerin tam aşılı olmalarının son derece önemli olduğu bir kez daha vurgulanmıştır. İleri yaştaki vatandaşlarımız ve anne adaylarımızın aşıları eksik kalmamalı.

3. Okullarda salgına yönelik rastgele taramaların durumu değerlendirilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığımızla işbirliği içinde taramaların devam ettirilmesi salgının seyri açısından önemli bir gösterge olarak görülmüştür.

4. Mevcut aşılama durumu da değerlendirilmiştir. 1 doz aşılı olanların tüm nüfusa oranı %67, 2 doz aşılı olanların oranı ise %59'dur. Toplumsal bağışıklığı sağlayabilmek için bu oranın %70'in üzerine çıkarılması gerekmektedir.

5. Salgın sona ermeden ve toplumsal bağışıklık elde edilmeden tedbirlerden vazgeçilmemeli. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Kovid-19 AŞI TÜRLERİ NELERDİR?

Kovid-19 için birkaç farklı aşı türü geliştirilmektedir.

Bu aşıların tümü vücudun bağışıklık sistemine Kovid-19'a neden olan virüsü güvenli bir şekilde tanıtmayı ve yok etmeyi öğretecek şekilde tasarlanmıştır.

*Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan etkisizleştirilmiş virüs içeren aşılar (İnaktif aşılar).

*Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan zayıflatılmış virüs içeren aşılar (Canlı atenüe aşılar).

*Güvenli bir şekilde bağışıklık yanıtı oluşturmak için Kovid-19 virüsünün yapısını taklit eden protein parçalarını kullanan protein bazlı aşılar.

*Güvenli bağışıklık yanıtı oluşturmak için Kovid-19 virüsünün RNA parçacıklarını taşıyan hastalık yapıcı etkisi olmayan virüslerin kullanıldığı viral vektör aşıları.

*Kendi başına güvenli bağışıklık yanıtı oluşturan protein üretmek için genetik olarak tasarlanmış RNA ve DNA parçacıklarını kullanan son teknoloji bir yaklaşım olan m-RNA ve DNA aşıları.