Mozambik nerede Mozambik’le vizeler kalktı

Afrika ülkesi Mozambik ile vizeler kalktı. Peki, Mozambik nerede? Afrika kıtasının güneydoğu bölümünde yer alan Mozambik’in resmi dili Portekizce. Mozambik’le vizelerin kaldırılması müjdesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi. Erdoğan, Mozambik'te Türk ve Mozambikli İş adamlarına yaptığı konuşmasında 'Bugün imzalanan anlaşmayla resmi pasaportlar için vizeler kaldırıldı' dedi.

Mozambik’le vizeler kaldırıldı müjdesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi. Erdoğan, Mozambik’te yaptığı konuşmasında 'Bugün imzalanan anlaşmayla resmi pasaportlar için vizeler kaldırıldı' dedi. Peki Mozambik nerede? Mozambik nüfusu kaç, ekonomisi nasıl? Mozambik’te hangi din etkili? İşte Mozambik hakkında merak edilenler.

MOZAMBİK NEREDE?

Mozambik ya da resmî adıyla Mozambik Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneydoğu bölümünde yer alana bir ülke. Ülkenin doğu sınırını Hint Okyanusu oluşturuyor. Başkenti Maputo olan Mozambik’in birçok komşusu bulunuyor. Mozambik’in komşuları; Tanzanya, Malavi, Zambiya, Zimbabwe, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Svaziland.

Ülke nüfusunun 2016 tahmini verilere göre 25,930,150 olarak ifade edildiği Mozambik'te, toplam nüfusun büyük bir oranı Bantu etnik grubuna mensuptur.Mozambik genç bir nüfusa sahip olup, 2013 tahmini verilerine göre %66,43'ü 0-24 yaş aralığındadır. Ülkenin sadece %2,9'u 65 yaş ve üzerindedir.

Bantu etnik grubun çoğunluğu oluşturduğu ülkede, bu grup içerisindeki en büyük etnik grubu %40 ile Makua etnik grubu almaktadır. Makua halkından sonra en etkin etnik grup Tsongo grubudur. Malavi'de de yaşayan Yao etnik grubu %12'lik bir nüfusa sahip olup, ülkenin özellikle kuzeydoğusunda yaşayan Makonde etnik grubu ise nüfusun %11'ini oluşturmaktadırlar.

Ülkede yerel etnik grupların dışında çoğunluğunu Portekizlilerin oluşturduğu Avrupalılar ile birlikte Çinliler ve Hintler de yaşamaktadır.

Ülkenin resmî dili Portekizce’dir. Portekizce'nin yanı sıra ülkede 40 farklı dil/lehçe konuşulmaktadır. Yerel dillerin hepsi Bantu dilleri arasında yer almaktadır. 2007 yılında gerçekleştirilen nüfus sayımında, nüfusun sadece %12'sinin Portekizce'yi anadili olarak kullandığı tespit edilmiştir. Her ne kadar Mozambikliler'in yarısı Portekizce'yi ikinci bir dil olarak konuşsa da, ilk dil olarak kendi yerel dillerin tercih edildiği görülmüştür. Mozambik nüfusunun büyük bir bölümü birçok yerel dili aynı anda konuşabilmektedir.

Ülke nüfusunun yarısından fazlası Hristiyan inancını benimsemektedir. Bu dine inanan nüfusun %28'inden fazlası da katolik mezhebine göre yaşamını sürdürmektedir. İslamiyet'e inanan ve bu inanca göre yaşayan müslümanların oranı %18 düzeyindedir.

MOZAMBİK’TE EKONOMİ

Ülke ekonomisi genel olarak tarımsal ürünlere bağlı bir konumdadır. 1980'li yıllarda yaşanan iç savaş ve buna bağlı olarak Avrupalı kalifiye personelin ülkeyi terketmesi ve sık sık yaşanan kuraklık nedeniyle ülke ekonomisi ciddi zararlar görmüştür. O dönem devletin kontrolünde olan tarlalar ve işletmeler, 1990 yılında serbest piyasa ekonomisine geçiş ile devlet kontrolünden çıkarılmıştır. Ülkenin para birimi Metacal olup, 2006 yılında para biriminden üç sıfır atılmıştır.