MİT, Türk casusu İngiliz Kemal'e olumsuz rapor vermiş

MİT; hikayesi filmlere, kitaplara konu olan Türk casusu ‘İngiliz Kemal' ile ilgili belgeleri ilk kez paylaştı. 26 Aralık 1940 tarihli raporda, ‘İngiliz Kemal' için “Samimi ve dürüst bir karakter taşımadığı sonucuna varıldığı için alaka kesilmiştir” deniliyor.

AKŞAM GAZETESİ

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Milli Mücadele yıllarındaki faaliyetleri nedeniyle adına romanlar yazılıp, filmler çekilen Türk casusu Ahmet Esat Tomruk; namıdiğer 'İngiliz Kemal' hakkında olumsuz rapor içeren yeni bir belge yayımladı. 26 Aralık 1940 tarihli istihbarat raporu oldu. Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti'nin (MAH) görüşünü içeren ve Genelkurmay Başkanlığı'na yazılan 26 Aralık 1940 tarihli raporda, 'Boksör Kemal', 'Kemal Esat', 'Gözlüklü Kemal' ve 'İngiliz Kemal' gibi muhtelif isimler taşıyan Tomruk'un casusluk faaliyetleri ve özel hayatına dair dikkat çeken ayrıntılar yer aldı.

BİLGİLERİNİN DEĞERİ YOK

MAH tarafından takip edilen Tomruk'un devlet makamlarına kulaktan duyma kıymetsiz bilgiler verdiğine vurgu yapılan raporda, şunlar kaydedildi: "Bir zamanlar bazı işlerde tecrübe edilmişse de samimi ve dürüst bir karakter taşımadığı sonucuna varıldığı için alaka kesilmiştir. Bulgarlarla fazlaca temas etmekte ve bir İngiliz kadını ile de metres hayatı yaşamaktadır. Metresi Dorti Brayit ile beraber İstanbul'da çalışan İngiliz İstihbaratı'na hizmet teklif etseler de İngilizlerce yüz verilmedi. Sarhoş ve kumarbaz bu adamdan vereceği haberler de itimada layık olmaktan uzaktır."