Akşam Gazetesi
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) 2024 yılında düzenlediği operasyonlarla terör örgütleri PKK, DEAŞ ve FETÖ'ye ağır darbe indirdi. Türkiye'de yabancı istihbarat servislerine bilgi sızdırma girişiminde bulunan casusluk şebekelerine yönelik de MİT önemli başarı elde etti. Ayrıca MİT, İkinci Dünya Savaşı sonrası gerçekleştirilen en büyük takas operasyonuna imza attı.
42 NOKTA OPERASYON
MİT'in terörle mücadele kapsamında PKK'ya yönelik bu yıl 42 nokta operasyon gerçekleştirildi. PKK'nın 44 sözde sorumlusunun etkisiz hale getirildiği operasyonların, 20'si Irak'ın kuzeyinde, 15'i Suriye'de düzenlendi. Etkisiz hale getirilen teröristlerden 4'ü kırmızı, 1'i gri, 1'i ise yeşil kategoride aranıyordu.
FETÖ İLE ETKİN MÜCADELE
MİT, bu yıl terör örgütü DEAŞ'a yönelik de önemli faaliyetler gerçekleştirdi. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı alanlarında eylem hazırlığında olan DEAŞ'ın sözde sorumlusu Abdullah El Cündi, Halep'te yakalandı. DEAŞ'a yönelik düzenlenen 7 operasyona destek veren MİT, 62 şüphelinin yakalanmasını sağladı. MİT, FETÖ yönelik çalışmalarını ve örgütün aktif yapılanmasının takibini 2024 yılı boyunca sürdürdü. MİT'in desteğiyle düzenlenen 12 operasyonda 642 şüpheli gözaltına alındı. Bu operasyonlarda, 8 yıldır aranan eski hakim Mustafa Karatay ve örgütün "emniyet mahrem imamı" da yakalandı.Türkiye'de yabancı istihbarat servislerine bilgi sızdırma girişiminde bulunan casusluk şebekelerine yönelik MİT'in yürüttüğü çalışmalarda 66 kişi yakalandı. Bunlardan 7'sinin Çin, 3'ünün Fransa, 56'sının ise İsrail'e bilgi aktarmaya çalıştığı belirlendi. Mossad'ın Türkiye'deki para ağını yöneten Liridon Rexhepi de bu kapsamında gözaltına alındı.
TARİHİ REHİNE TAKASI
Öte yandan MİT, 1 Ağustos'ta da önemli bir takas operasyonuna imza attı. Ankara'da gerçekleştirilen operasyon kapsamında, ABD'den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya'dan birer olmak üzere 7 uçakla 26 kişi Türkiye'ye getirildi. Operasyon sonucunda, 2'si çocuk 10 rehine Rusya'ya, 13 rehine Almanya'ya, 3 rehine ise ABD'ye gönderildi.
BOMBALI İSTİKLAL SALDIRISINA 2 GÖZALTI DAHA
İstanbul'da Taksim İstiklal Caddesinde 13 Kasım 2022'de düzenlenen bombalı saldırının faili Ahlam Elbashir'e yardım eden 2 şüpheli gözaltına aldı. Ayrıca PKK/KCK adına iş birliği faaliyetlerinde bulunan şüphelilere İstanbul merkezli Adana, Diyarbakır ve Mersin'de operasyon düzenlendi; 9 şüpheli yakalandı.
11 TERÖRİST İMHA EDİLDİ
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde 11 terörist etkisiz hale getirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Suriye'nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı bölgesinde belirlediği 10 PKK/YPG'li terörist ile Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde tespit edilen 1 PKK'lı terörist etkisiz hâle getirildi" denildi.
DEAŞ'IN ANKARA YAPILANMASINA OPERASYON 11 GÖZALTI
DEAŞ'ın Ankara yapılanması yönelik önemli bir operasyon gerçekleştirildi. Düzenlen operasyonda 11 şüpheli gözaltına alındı. Firari 1 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmaların devam ettiği belirtildi.