''Mısır'la yeni bir sayfa açıyoruz''

Mısırlı mevkidaşını ağırlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Temsilcilik düzeyinin büyükelçi seviyesine yükseltilmesi konusunda somut adımlar atıyoruz, Mısır'la açtığımız yeni sayfayı ortak başarı hikayeleriyle doldurmak istiyoruz” dedi.

Akşam

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri'yi Bakanlık'ta ağırladı. Heyetler arasında yapılan görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Mevkidaşıyla son 1.5 ayda 3'üncü kez görüştüklerini hatırlatan Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanlarımızın Doha'da görüşmesinden bu yana ilişkilerimizin kazandığı ivmeden memnuniyet duyuyoruz. Bugün mevkidaşım ve kardeşim Şükri'ye bu ivmeyi sürdürme irademizi yineledik. Mısır'la açtığımız yeni sayfayı ortak projelerle, başarı öyküleriyle doldurmak istiyoruz" dedi.

LİBYA DA GÖRÜŞÜLDÜ

İlişkileri geliştirme ve somut adımlar atma konusunda mutabık kaldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Türkiye-Mısır ilişkileri ve işbirliği önemli, bundan sonra Libya konusunda daha yakın işbirliği içinde çalışacağız. Görüşmemizde aslında temelde görüşlerimizin çok ayrı olmadığına bir yol haritası üzerinde çalışarak daha yakın işbirliği içinde olmamız gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu. Bölgenin huzur ve bekasının kendileri için de önemli olduğunu ve mevkidaşı Şükri ile Libya hakkında da konuştuklarını belirten Çavuşoğlu, Libya'da adil, hür ve şeffaf bir seçim olması gerektiğini ve bu seçimin şartları konusunda da mevkidaşıyla görüş alışverişinde bulunduklarını dile getirdi.

FRANSA'YA TERÖR TEPKİSİ

Çavuşoğlu, Fransa'da senatörlerin terör örgütü PKK/YPG mensuplarına onur madalyası vermesine ilişkin bir soruyu şöyle cevapladı; "PKK, Avrupa Birliği terör listesinde, yani terör örgütü olarak tanınmıştır, maalesef Fransa'da senatörler, milletvekilleri bu teröristlerle, eli kanlı terör örgütünün temsilcileriyle bir araya geliyorlar. Ödül veriyorlar. Bu da işte terörle mücadeledeki ikiyüzlülüğün örneğidir."

İLİŞKİLERİMİZ YÜKSELECEK

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, karşılıklı ziyaretlerin her iki ülke ilişkilerinin daha da aktifleştirilmesi ve her alanda yükselmesini sağlayacağını söyledi. Türkiye ve Mısır'ın, Libya ile ilgili ortak iradesinin olduğunu kaydeden Şukri, "Libya'da şeffaf seçimlerin yapılması, Libya halkının iradesini yansıtacak bir hükümetin kurulması ve toprak birliğinin korunması konusunda hemfikiriz" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşına Türkiye'nin yerli otomobili Togg T10X aracını tanıttı. Direksiyona geçen Çavuşoğlu, Şukri ile iftar için Dışişleri Bakanlığı resmi konutuna geçti.