Milli Uzay Programı'nda yeni gelişme! Türkiye Somali'de uzay üssü kuracak

Başkan Erdoğan tarafından açıklanan 'Milli Uzay Programı'nda Türkiye'nin nerede üs kuracağı ile ilgili dikkat çeken bir iddia öne sürüldü. Türkiye'nin Ay'a iniş projesiyle ilgili Somali'de roket fırlatma üssü inşa etmek istediği, Somali'nin ekvator çizgisine yakın olması nedeniyle uzaya araç yollamak için uygun olduğuna işaret edildi.

Başkan Erdoğan tarafından açıklanan ve tüm dünyada büyük ses getiren 'Milli Uzay Programı'nda yeni gelişme yaşandı. Merakla beklenen "Türkiye nerede üs kuracak?" sorusuna ilişkin, Ay'a yumuşak bir iniş yapmak için Somali'de bir roket fırlatma sahası inşaa edeceği belirtildi.

Sabah'ın Middle East Eye sitesine dayandırdığı habere göre, Türkiye'nin Ay programının iki aşamadan oluştuğu vurgulandı. İlk aşamada 2023'ün sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşlenen milli ve özgün hibrit roket Ay'a ulaşarak sert iniş gerçekleştirecek. 2028'deki ikinci aşamada ise Türkiye, kendi imkanlarıyla fırlattığı roketle, Ay'a yumuşak iniş yapacak.

Yetkili ayrıca, Türkiye'nin 10 yıllık uzay programı kapsamında en az 1.1 milyar dolar harcamayı planladığını belirtti. Haberde kaynağın, üssün, Türkiye'nin büyük etkiye sahip olduğu ve Ekvator'a yakınlığı nedeniyle bilimsel olarak daha elverişli olan Somali'de kurulmasının planlandığını belirttiği kaydedildi.

Çok konuşulan: Türkiye Uzay Ajansı