Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile dün Denizkurdu 2019 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü’ne katıldı.
GARANTÖR ÜLKEYİZ
Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarıyla ilgili Yunanistan’la yapılan görüşmeleri hatırlatan Akar, bu konuda önemli mesajlar verdi. Uluslararası hukuk ve karşılıklı haklara saygı ilkeleri çerçevesinde Türkiye’nin, kendi deniz yetki alanları ve garantör ülke olarak KKTC’nin ruhsat verdiği yerlerde sondaj ve araştırma faaliyetlerine devam edeceğine dikkati çeken Akar, şunları kaydetti: “Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin yer almadığı, hak ve menfaatlerimizin dikkate alınmadığı, uluslararası anlaşmalardan doğan haklarımıza gerekli saygının gösterilmediği bir projenin yaşama şansı yoktur. Türkiye hiçbir ülkeye tehdit değildir, amacımız vatan topraklarımızın, mavi vatanımızın, semalarımızın ve asil milletimizin güvenliğini sağlamanın yanı sıra bugüne kadar olduğu gibi bölgemizin huzur ve istikrarına da katkıda bulunmaktır.”
PROVOKASYONDAN KAÇININ
Akar şunları söyledi: “Değerli meslektaşım, (Yunanistan) Savunma Bakanı Apostolakis ile vardığımız mutabakat doğrultusunda heyetlerarası görüşmeler Atina’da tamamlanmıştır. Bu görüşmelerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğine inanıyorum ve bunun iki ülkenin de yararına olduğunu değerlendiriyorum. Biz tüm olumlu, yapıcı yaklaşımlarımızı ısrarla sürdürürken Ege ve Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuktan doğan haklarımızı görmezden gelen girişimlerden kaçınılması, sorunların çözümüne hiçbir yararı olmayan provokatif davranış ve sorumsuz açıklamalara izin verilmemesi en samimi beklentimizdir.”
131 gemi, 26 bin personel katıldı
Bakan Akar ve komutanların sancak gemisi TCG Salihreis’e çıkmasının ardından gemi limandan ayrıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı birlik, gemi ve deniz hava vasıtalarının harekâta hazırlık seviyelerinin artırılmasının amaçlandığı tatbikatta 131 gemi, 57 uçak, 33 helikopter ve 25 bin 900 personel yer aldı.
NATO görevi de yerine getirildi
Tatbikatla personelin bilgi ve becerisinin artırılması, Deniz Kuvvetlerinin harekata hazırlık seviyesinin, mavi vatandaki hak, alaka ve menfaatleri koruma ve kollamada imkan ve yeteneklerin görülmesi ve NATO usullerine uygun şekilde gelişmiş kriz ve harp dönemi faaliyet ve taktiklerinin denenmesinin amaçlandığını bildiren Bakan Akar, Deniz Kuvvetleri'nin tatbikatın yanı sıra diğer milli ve NATO görevlerini de yerine getirdiğini anlattı.
Barbaros’a selam
Denizkurdu 2019 Tatbikatı’nın Karadeniz bölümünden dönen hücumbotların personeli, Marmara Denizi’ne girerken, geleneklere uygun olarak Beşiktaş sahilindeki Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi’nin önünde selamlama duruşu yaptı.