Milletin umudu AK Parti 23 yaşında... En uzun süre iktidarda kalan parti

Başkan Erdoğan liderliğinde Türkiye'nin 39. partisi olarak 14 Ağustos 2001'de Türk siyasi hayatına giren AK Parti, siyaset sahnesinde 23 yılı geride bıraktı. AK Parti; vesayet, kapatma davası ve darbe girişimine rağmen Türk siyasetine damga vurdu.

Akşam Gazetesi

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bugünden sonra Türkiye'mizde artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" ifadesiyle siyaset sahnesinde yerini alan AK Parti, 23 yaşında. Erdoğan liderliğinde "Erdemliler Hareketi" tarafından kurulan AK Parti, kurulduğu günden bu yana girdiği tüm genel seçimlerde birinci parti olmayı başararak, çok partili siyasi hayatın başladığı 1946'dan bu yana en uzun süre iktidarda kalan parti oldu.

HER SEÇİMDE ZAFER

4 başbakan, 2 cumhurbaşkanı çıkarmayı başaran AK Parti, çeyrek asra yakın iktidar yolculuğunda, kuruluşundan 15 ay sonra "Tek başına, işbaşına" sloganıyla siyasi yasaklı lideri Erdoğan'dan mahrum girdiği 3 Kasım 2002'deki genel seçimden yüzde 34,28'lik oy oranıyla birinci parti olarak çıktı. AK Parti, Erdoğan'ın hükümeti kurmasının ardından ilk sınavını 2004 mahalli idareler seçimlerinde verdi. AK Parti aldığı yüzde 41,7'lik oy oranıyla sandıktan birinci parti çıktı ve böylece 11'i büyükşehir olmak üzere 1950 belediyeyi kazandı.

Demokrasi yolculuğunda sayısız engellerle karşılaşan AK Parti'ye ilk darbe 2008'de vesayet yargısı tarafından vurulmak istendi. Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından hazırlanan, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 71 kişiye 5 yıl süreyle siyaset yasağı getirilmesi ile partinin kapatılmasını içeren dava açıldı. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 5 üyesi kapatmaya karşı çıkarken, 6 üye kapatmadan yana oy kullandı. Anayasada öngörülen nitelikli çoğunluk sağlanamadığı için parti kapatma talebi reddedildi.

DARBE PÜSKÜRTÜLDÜ

10 Ağustos 2014'te yapılan seçimde Başkan Erdoğan yüzde 52'lik oy oranıyla doğrudan halk iradesiyle seçilen ilk ve Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı oldu. FETÖ'nün 17-25 yargı darbe girişimini püskürten AK Parti hükümeti, 15 Temmuz'da ordu içerisine sızan FETÖ'cü alçakların askeri darbe girişimini halkın desteğiyle engelledi. Erdoğan cumhurbaşkanı olarak son zaferini 6'lı masanın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı aldı. 28 Mayıs 2023'te yapılan seçimlerde yüzde 52,18 oy alarak yeniden seçildi. 31 Mart yerel seçimlerinde ise yüzde 35,49 oranında oy alarak, 24 il ve 357 ilçe belediyesi kazandı.

YENİ ANAYASA İÇİN ÇALIŞMALAR HIZLANDI

AK Parti, sivil ve demokratik bir anayasa çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda AK Parti Siyasi ve Hukuk İşler Başkanlığı, ilk olarak akademisyenler ve hukukçuların katıldığı çalıştay düzenleyecek. Yeni yasama döneminin başlamasının ardından ekim ayında gerçekleştirilecek çalıştayda "nasıl bir anayasa" konuları ele alınacak. Çalıştaydan çıkacak sonuç, rapor haline getirilerek Başkan Erdoğan'a sunulacak.

2 MİLLETVEKİLİ DAHA KATILIYOR

AK Parti'nin 23. yaşı 81 ilde düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak. Görkemli ama aşırıya kaçmayacak kutlamalar "Umudun, Geleceğin ve İcraatın Adı AK Parti" temasıyla yapılacak. Ankara'daki törenler için 1450 davetiye hazırlandı. Kurucular, milletvekilleri, bakanlar, teşkilat üyeleri davet edildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, "AK Parti'ye milletvekili ve belediye başkanı düzeyinde katılımlar olacak. 15 belediye başkanı ve 2 milletveki katılacak. AK Parti ailesini büyütmeye devam edecek" dedi.

DEV PROJELER HAYATA GEÇTİ

AK Parti, kuruluşundan bu yana eğitimden sağlığa, kültür sanattan demokrasi ve insan haklarına, milli savunmadan enerjiye kadar her alanda önemli başarılara imza attı.

Kuruluşundan 15 ay sonra iktidara gelen AK Parti, aradan geçen 23 yılda, önemli reformları ve köklü değişiklikleri hayata geçirdi.

BAŞÖRTÜ YASAĞI KALKTI

Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak adına üniversitelerde başörtüsü yasağı kaldırıldı. Üniversitelerde dönem harçları kaldırılırken, ilköğretim ve ortaöğretimde okul kitapları ücretsiz hale geldi. Zorunlu eğitim, 8 yıldan 12 yıla çıkarıldı. Üniversite sayısı 208'e yükseltildi.

Bu yapısal değişikliklerin yanı sıra yapılan yatırımlarla da Türkiye ilkleri yaşadı, ilk yerli ve milli otomobil Togg 2022'de seri üretim bandından indirildi, ilk yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE uzaya fırlatıldı, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı uzaya gitti. Ulaştırma alanında dört bir tarafı duble yollarla örülen Türkiye, AK Parti döneminde yüksek hızlı trenle tanıştı, Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı gibi dev projeler hizmete girdi. Savunma sanayiindeki dışa bağımlılık oranı da yerli ve milli olarak geliştirilen ürünler sayesinde yüzde 80'den yüzde 20 seviyesine indi. Karadeniz'de yerli sondaj gemileriyle doğa keşfedildi, Şırnak'ta petrol bulundu.