Milletin kararı sonrası simdi muhasebe vakti

AK Parti oylarında yaşanan yüzde 7’lik azalma mercek altına alındı. Seçim İşleri, Teşkilat İşleri, Tanıtım Medya Başkanlıkları’nın her biri rapor oluşturarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MKYK’ya sunacak.

Osman Nuri Cerit

Millet sandıkta sözünü söyledi, sıra seçmenin verdiği mesajın siyasi partiler tarafından muhasebesinin yapılmasına geldi. AK Parti daha önceki dönemlerde olduğu gibi 24 Haziran seçim sonuçlarını da, tüm yönleriyle mercek altına alarak değerlendirecek. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 52.6’lık oranla ilk turda yeni dönemin Cumhurbaşkanı seçilmesi ve milletvekili seçimlerine “Cumhur İttifakı” çatısı altında katılan AK Parti’nin 1 Kasım 2015 seçimlerine göre 7 puan kaybederek yüzde 42.6 oranında oy alması da irdelenecek.

TEK TEK RAPOR HAZIRLANACAK 

Bu değerlendirmelerin ardından AK Parti, eksiklerini tespit edip, 2019’un Mart ayında gerçekleşecek yerel seçimlere bu eksikleri gidererek hazırlanacak. AK Parti’nin yürüteceği çalışma Seçim İşleri, Teşkilat İşleri, Tanıtım ve Medya Başkanlıkları tarafından yapılacak. Bu kapsamda tüm seçim bölgelerinin sonuçları bir bir ele alınacak. Seçim sürecinde yürütülen kampanyaların ve söylemlerin etkileriyle hangi bölgelerde oy kaybı yaşandığı, hangi bölgelerde oy oranın yükseldiği, “neden-sonuç” ilişkisi çerçevesinde mercek altına alınarak araştırılacak. Özeleştirilerin de yer alacağı araştırmalar, çalışmayı yürüten Seçim İşleri, Teşkilat İşleri, Tanıtım ve Medya Başkanlıkları tarafından raporlaştırılarak, Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile MYK ve MKYK’ya sunulacak. Partinin yetkili organlarında bu raporlar kapsamında değerlendirmeler yapılarak bundan sonraki süreçler için yol haritası çıkarılacak. 

KONGREDE DE SÜREÇ ELE ALINACAK

AK Parti’nin Kurban Bayramı sonrasında yapılması planlanan 6’ıncı Olağan Büyük Kongresi'nde seçim sonuçlarının da ele alınması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “metal yorgunluğu” olarak değerlendiği eksiklerin giderilmesi için kongrede önlemler alınacak. Ayrıca AK Parti’yi geleceğe taşıyacak kadrolar da bu değerlendirmeler doğrultusunda belirlenecek ve tespit edilen eksikler hızla giderilecek.