Miçotakis yarın Türkiye'de! Atina ile diyalog Ankara'da gelişecek

Yunanistan Başbakanı Miçotakis yarın Ankara'ya iade-i ziyarette bulunacak. Başkan Erdoğan ile görüşecek olan Miçotakis'in ziyaretinde Ankara-Atina hattında aralıkta varılan anlaşmaların takvimi belirlenecek.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis yarın Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunacak. Ankara'da Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek olan Miçotakis, ziyaret öncesi Yunan medyasına dikkat çeken açıklamalarda bulundu. "Türkiye ile kırmızı çizgilerimizi terk etmeden güvene dayalı bir duruşla konuşuyoruz. Göç meselesi gibi var olan zorluklara rağmen işbirliği yapabiliriz" diyen Miçotakis, paylaştıkları coğrafyanın her iki ülkeyi de ortak çözümler bulmaya zorladığını söyledi.

KONUŞMAK DAHA İYİ

"Türk-Yunan ilişkileri daha sakin sulara girmiş gibi görünüyor" diyen Yunan lider, "Büyük çoğunluk komşu Türkiye ile açık kanallara sahip olma ihtiyacını kabul ediyor. Parmağımızı tetikte tutmaktansa konuşmak daha iyidir" diyerek şöyle devam etti: 'İyi iklimin pekiştirilmesi gerekiyor. Zorluklara rağmen işbirliği yapabiliriz. Tüm sorunlar çözülmeyecek ama parmağımızı her zaman tetikte tutmamalıyız."

TAKVİM BELİRLENECEK

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Aralık ayında Yunanistan'a gerçekleştirdiği ziyarette Ankara ve Atina karşılıklı ticareti artırma, iletişim kanallarını açık tutma ve gerilimi azaltmak için önlemler alma konusunda anlaşma sağlamıştı. Turizm konusunda Yunan adalarına kapıda vize uygulaması başlatılmıştı. Yunan liderin iade-i ziyaretinde iki ülke arasındaki ilişkilerde bundan sonra atılacak adımlar için bir takvim belirlenmesi umuluyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da geçtiğimiz günlerde Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile İngiltere'nin başkenti Londra'da bir araya geldi. Toplantıda Erdoğan ve Miçotakis arasında gerçekleşecek toplantının detayları ele alındı.

YUNAN MEDYASI TAKİPTE

Yunan To VIMA gazetesi Miçotakis'in Ankara ziyaretini 'Yıldırım gezi' olarak değerlendirdi. İki liderin görüşmesinin 4-5 saat sürmesinin beklendiğini belirten gazete görüşmelere Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Yunan mevkidaşı Yorgos Yerapetritis'in de katılacağını yazdı. Ta Nea gazetesi ise bunun Atina-Ankara arasındaki 2020'den beri gerçekleştirilecek 5. görüşme olduğunu, geçmiş temaslar sayesinde iki ülkenin ilişkilerinin seviye atladığını yazdı.

'TÜM DÜNYAYA ÖRNEK GÖSTERİLECEK İŞBİRLİĞİ'

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul'da Türk-Yunan Medya Akademisi Forumu'nda konuştu. Altun, "Türkiye ve Yunanistan'ın sorunlarını karşılıklı anlayış ve ulusal menfaatleri çerçevesinde, üçüncü taraflara ihtiyaç duymadan çözmeleri gereken bir dönemdeyiz" dedi. Altun şöyle devam etti: " Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis'in ortaya koydukları mevcut sorunlarımızın yapıcı diyalog, iyi komşuluk ilişkileri ve uluslararası hukuk çerçevesinde çözüme kavuşturulması yönündeki irade de çok önemli bir unsurdur. Sayın Miçotakis'in yarın ülkemize gerçekleştireceği ziyaretin de yine ikili ilişkilerimizin güçlendirilmesi açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.