Mezopotamya haritası! Mezopotamya neresi, illeri hangileri?

Tv8'de yayınlanan MasterChef'in yeni bölümü için çekimler Mezopotamya topraklarında Mardin'de gerçekleşti. İzleyiciler Mezopotamya ile ilgili aramalarını hızlandırdı. Mezopotamya neresi, Mezopotamya illeri hangileri? sorularının yanıtı yoğun olarak araştırılıyor. İşte Mezopotamya haritası ve tarihi ile ilgili bilgiler...

Mezopotamya tarihi, illeri ve haritası gündemde yoğun olarak araştırılıyor. Tv8'in sevilen yemek programı MasterChef Türkiye bugün Mezopotamya'da Mardin'de çekildi. Mezopotamya yemeklerinin yapıldığı programda Mezopotamya tarihi ve önemi de vurgulandı. Peki, Mezopotamya neresi, Mezopotamya illeri hangileri? İşte Mezopotamya haritası...

MEZOPOTAMYA NERESİ?

Orta Doğu'da, Dicle ve Fırat nehirleri arasında kalan bölge. Mezopotamya günümüzde Irak, kuzeydoğu Suriye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve güneybatı İran topraklarından oluşmaktadır. Büyük bölümü bugünkü Irak'ın sınırları içinde kalan bölge, tarihte birçok medeniyetin beşiği olmuştur. Mezopotamya'da yer alan şehirler günümüzde sürekli gelişmektedir.

Mezopotamya Dicle ve Fırat nehirleri arasında yer alır. Bu isim geniş anlamda, Dicle ve Fırat nehirlerinin vadileri ile bu iki nehrin arasında kalan topraklar için kullanılmaktadır. Mezopotamya, güneyde Basra Körfezi, kuzeyde Güneydoğu Toros Dağları, doğuda Zagros Dağları, batıda Suriye Çölü ve Arabistan Çölü ile çevrilidir. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki karlı dağlardan doğan ve Güneydoğu Toroslardaki kar ve yağmur sularıyla kabaran Dicle ve Fırat, Bağdat yakınlarında birbirlerine çok yaklaşır ve Kurne'de birleşirler. Birleştikten sonra Şattü'l Arap ismini alan nehir, Basra Körfezi'nden denize dökülür. Nehirlerin oluşturduğu dar toprak şeridinin iki yanı çöldür. Dicle ve Fırat'ın sürükleyip getirdiği topraklar Mezopotamya'nın güneyinin çok verimli olmasına sebebiyet vermiştir. Dümdüz uzanan ova, Mezopotamya'nın kuzeyinde oldukça bereketli ve daha ılıman iklimli bir yaylaya dönüşür.

MEZOPOTAMYA İLLERİ HANGİLERİDİR?

Mezopotamya bölgesi içerisinde; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illeri yer alıyor.

MEZOPOTAMYA HARİTASI