Meydanlara güvenlik kalkanı geliyor

Ankara’daki terör saldırısının ardından toplanma yerleri de miting alanı kabul edilecek. Şüpheliler için önleyici tedbir alınacak.

Hakkı Kurban

Bakanlar Kurulu'nda, Ankara'daki terör saldırısı bütün yönleriyle masaya yatırılmıştı. Benzer saldırıların önlenmesi için yeni tedbirler hemen uygulamaya geçirilecek. Siyasi partilerin seçim mitinglerinde, gerekli tedbirler alınacak. İçişleri Bakanı Selami Altınok, Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte, miting alanlarında alınabilecek ek önlemler konusunda kabineyi bilgilendirdi. Başbakan Davutoğlu'nun ‘Artık rutin olmayacak’ dediği güvenlik tedbirleri kapsamında şu adımların atılması planlanıyor: 

İNSAN ARAMASI 

- Mitingi organize eden siyasi parti, sendika veya sivil toplum örgütleriyle Emniyet birimleri daha yakın diyalog içinde olarak toplantıların sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacak. 

ÇEMBER GENİŞLEYECEK

- Artık sadece ‘miting alanı’ olarak planlanan yer değil, ‘toplanma alanları’nda da miting alanları gibi değerlendirme yapılacak. Gerekli bariyerler ve güvenlik koridoru hazırlanarak, buralara hem teknik arama yapılacak hem de insan araması gerçekleştirilecek. 

- Mümkün olduğunca ‘toplanma yeri’ uygulamasına izin verilmeyecek. Özellikle Türkiye'nin dört bir yanından insan akınının gerçekleştiği organizasyonlarda hem güvenlik bakımından hem de kentte günlük yaşantının etkilenmemesi için gelenler doğrudan miting alanına yönlendirilecek. 

KENT GİRİŞLERİ

- Sadece miting alanında değil, kent girişlerinde de önlem alınarak gerekli arama ve tarama çalışmaları yürütülecek. 

Refakatçilere ücretsiz konaklama

SAĞLIK Bakanlığı, Ankara'daki bomba saldırısı sonrasında, hastanelerde tedavi gören yakınlarını bekleyen hasta sahiplerine en yakın otellerde ücretsiz konaklama imkanı getirildiğini duyurdu. Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen hizmetten yararlanmak isteyen hasta yakınlarının hastalarının tedavi gördüğü hastanelerin başhekimliklerine başvurmaları gerektiği belirtildi. 

Saldırı olmasın diye her şey yapıldı 

Ankara’daki saldırı öncesinde, Sıhhiye'deki miting alanı ve çevresinde 2 bin 44 polis görevlendirildi. 

Sıhhiye'deki miting alanı ve civarında güvenlik ve kamu düzeni için barikatlar, bariyerler, personel zinciri, kapama noktaları ve arama noktaları kurulduğu kaydedilerek, saat 00.08'den itibaren bomba ekiplerinin detektör köpekleri kullanarak belirlenen tüm alanlarda patlayıcı madde araması yaptığı kaydedildi. 

8 arama noktası

Ankara Tren Garı önünde "Emek, Barış, Demokrasi Mitingi"nin toplanma noktasında meydana gelen bombalı saldırı öncesinde, Sıhhiye'de yapılması planlanan miting alanı ve çevresinde, 2 bin 44 polisin görevlendirildiği, 8 ayrı arama noktasının oluşturulduğu bildirildi. 

Fiziki şartlar önemli 

Uzmanlar alandaki şartların önemine de dikkat çekti. Miting haricinde toplam görevlendirilen personel sayısının 541 olduğu belirtildi. Uzmanlar, her grup için ayrı ayrı kapama noktası oluşturmanın fiziki olarak mümkün olmadığını kaydeden uzmanlar, grupların Ankara genelinde yürüdükleri bütün güzergahların barikatlarla kapatılmasının da imkan dahilinde olmadığını kaydetti.