Kandil gecelerini nasıl değerlendirmek faydalı olur? Mevlid Kandili'nde ne yapılır, neden kutlanır?

Mevlid Kandili'nde tüm camilerde ibadetler, dualar ve Peygamber Efendimizin Hz. Muhammed'in (s.a.v) doğumunun anısına düzenlenen etkinliklerle kutlanacak. Mevlid Kandili diğer adıyla Mevlid-i Nebi”nin tüm dünyanın, bütün insanlığın bu rahmetten, bereketten istifade ettiği bir gündür. Peki Mevlid Kandili'nde ne yapılır, neden kutlanır? Kandil gecelerini nasıl değerlendirmek faydalı olur?

Mevlid Kandili'nde ne yapılır, neden kutlanır? Kandil gecelerini nasıl değerlendirmek faydalı olur?

Mevlid Kandili'nde tüm camilerde ibadetler, dualar ve Peygamber Efendimizin Hz. Muhammed'in (s.a.v) doğumunun anısına düzenlenen etkinliklerle kutlanacak. Mevlid Kandili diğer adıyla Mevlid-i Nebi"nin tüm dünyanın, bütün insanlığın bu rahmetten, bereketten istifade ettiği bir gündür. Peki Mevlid Kandili'nde ne yapılır, neden kutlanır? Kandil gecelerini nasıl değerlendirmek faydalı olur?

İslam'da Mevlid kandili, Regaip Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili ve Kadir Gecesi olmak üzere beş tane kandil vardır.

2021 MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı dini günler takviminde yer alan bilgilere göre; 17 Ekim 2021 tarihinde Mevlid Kandili idrak edilecek.

KANDİL GECESİ NEDEN KUTLANIR?

Kandil Müslümanlar arasında özellikle Türkler'de ruhani bir mana taşıdığı için özellikle mescitler, dergahlar kandil ile aydınlatılmıştır. Yine bu ruhani değerinden dolayı kutsal sayılan ve Müslümanlarca kutlanılan beş mübarek geceye de "Kandil" ismi verilmiştir.

KANDİL GECELERİNİ NASIL DEĞERLENDİRMEK FAYDALI OLUR?

Bütün gün ve gecelerimizi ve umulan bereket nedeniyle kandil gecelerimizi değerlendirmek için şu ibadetleri yapmaya gayret etmeliyiz:

1-Anne, baba, akraba ve öğretmenlerimizi ziyaret edip dualarını almak.

2-Sadaka vermek.

3-Nafile, kaza ve gece namazları kılmak.

4-Kur'an okumak. 5-Dini konuları okuyup öğrenmek.

7-Tefekkür ve tezekkürde bulunmak.

8-Dua etmek.

9-Geçmişimizin muhasebesini yaparak tövbe istiğfar etmek.

10-Bu geceleri oruçlu olarak karşılamak ve gecelerin gündüzlerinde oruç tutmak. Allah (C.C.), hepimize, bütün günlerimizi rızası doğrultusunda geçirmeyi nasip etsin.

MEVLİD KANDİLİ'NİN ÖNEMİ NEDİR?

Mevlid Kandili ya da Veladet Kandili, İslam dininin peygamberi olan Muhammed bin Abdullah'ın doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının Onikinci gecesidir. İslam Nebisi Ashab-ı Kiram, Emevîler ve Abbâsîler dönemlerinde herhangi bir kutlama örneğine rastlanmayan Rebiulevvel ayının Onikinci gecesi olan Mevlid kandili, ilk defa hicretten yaklaşık üç yüz elli yıl kadar sonra Mısır'da, Şii Fâtımî Devleti döneminde kutlanmaya başlamıştır.[1]

Mevlid, "doğum zamanı" demektir. Kuranı kerimde yer almamaktadır. İslam'da Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci'ye bağlayan geceyi (25-26 Nisan 571 Miladi tarihine Muhammed'in doğum gününe rastlaması nedeniyle mevlid kutlanır ), Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir

Kandil geceleri İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye'de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır. Kadir gecesinden başka kandil gecesi kuranı kerimde yer almaz.

HZ. MUHAMMED'İN (S.A.V) DOĞUMU İÇİN KULLANILAN TERİMLER

Mevlid en-Nebi (çoğulu el-Mevlid) Peygamberin doğumu (Arapça)

Milad en-Nebi Peygamberin doğumu (Arapça/urduca)

Mevlid-i Şerif Mübarek doğuş (Türkçe)

Mevlid-i Şerif Mübarek doğuş (Urduca)

Eyd el-Mevliden -Nebevi Peygamberin doğum Kutlaması (Arapça)

Eiyd-e-Milad-un-Nebi Peygamberin doğum Kutlaması (Urduca)

Yevm un-Nebi Muhammed'in günü (Arapça)

Mevlid er-Resul Allahın elçisinin doğum günü (Malay)

Kur'an-ı Kerim içerisinde yer alan bazı ayetlerde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e değinildiği görülmektedir. Bu ayeti kerimelerden birinde şöyle buyrulur:

"Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allah'ın ayetlerini okuyan, onları arındıran, onlara kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Hâlbuki daha önce onlar, apaçık bir sapkınlık içinde bulunuyorlardı." (Al-i İmran Suresi, 164. Ayet)

Bu ayetten de anlaşılacağı üzere Hz. Muhammed'in doğumu insanlık için sapkınlıktan dönme ve doğru yolu bulma konusunda büyük bir lütuftur. Dolayısıyla kendisinin doğum günü Müslüman camiasında büyük bir saygı görmekte ve hassas bir biçimde kutlanmaktadır.

Miladi takvim baz alındığında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in doğduğu gün aynı zamanda Mevlid Kandili olarak kabul edilir. Bu arada mevlidler okunur ve kendisine bolca salatü selam getirilir.

Kandillerde ve diğer bazı günlerde mevlid okunması Müslümanlar arasında bir gelenek haline gelmiştir. Burada okunan mevlidin asıl adı "Vesiletün'necat" şeklindedir ve Süleyman Çelebi tarafından yazıldığı bilinir. Mevlid içerisinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in doğumu, mucizeleri ve üstün mertebesine değinilir.

Kısacası, Kur'an-ı Kerim içerisinde de açıkça bahsi geçtiği üzere Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, alemlere bir rahmet olarak gönderilmiştir. Onun dünyaya ve Müslümanlara bıraktığı din ve güzel ahlakın izleri yüzyıllar sonrasında bile devam etmektedir.

Kendisinin gelişiyle birlikte Cahiliye Devri, asrı saadete dönüşmüş ve insanlar gaflet uykusundan uyanmıştır. Dolayısıyla onun doğum günü Müslümanlar açısından çok kıymetlidir. Mevlid Kandili olarak adlandırılan bu günde Müslümanlar dini kutlamalar yaparlar ve ibadetlerine ağırlık verirler.

Bizlere düşen yaşamın her anında Hz. Muhammed'i örnek almak ve salih bir Müslüman olarak yaşamaya çalışmaktır. Allahü Teala'nın rızasına, Hz. Muhammed'in şefaatine erişmek ancak bu şekilde mümkün olabilir.